De veiligheidssituatie in het gebied in Oost-Oekraïne waar de Boeing 777 van Malaysia Airlines op 17 juli neerstortte, zal de komende dagen niet verbeteren. 

Dat verwacht de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg. 

"Daardoor lijkt de kans kleiner dat we op korte termijn op de rampplek kunnen komen. Er zijn te veel gevechten en beschietingen over en weer die onze mensen verhinderen om door het gebied te reizen'', concludeert Aalbersberg.

''De experts moeten in een veilige omgeving kunnen werken. Door al de beschietingen is dat op dit moment niet mogelijk. Dit is de realiteit en daar moeten we het nu helaas mee doen.''

Aalbersberg: ''Via intensief overleg met de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, red.), de Oekraïense en Australische autoriteiten blijft het team proberen veilige toegang te krijgen tot de rampplek. Donderdag wordt toch na overleg met de OVSE weer een poging gedaan de rampplek te bereiken. Natuurlijk is dit afhankelijk van de veiligheidsanalyse."

''We zitten in een ingewikkelde situatie", benadrukt Aalbersberg. ''We blijven onderhandelen met de OVSE om zo snel mogelijk toegang tot de rampplek te krijgen. Ons doel is en blijft om de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen terug te brengen naar de nabestaanden.''

OVSE

Over de verkenning van de OVSE op donderdag zal ''de hele nacht'' worden gesproken, met de separatisten in het gebied maar ''ook in Kiev''. Dat heeft de leider van de OVSE-waarnemers in Donetsk, de Zwitser Alexander Hug, woensdag gezegd.

De OVSE had woensdag ook geprobeerd een weg naar de rampplek te vinden. Volgens Hug, die mee was, namen de waarnemers een nieuwe route. Bij een controlepost van de rebellen stopten ze en zagen ze gewonden, waarschijnlijk opstandelingen. Daarop besloten de OVSE'ers terug te keren naar hun hotel in Donetsk. ''De veiligheidssituatie nam de beslissing'', aldus Hug.

De OVSE'ers en Nederlandse experts en journalisten proberen al dagen naar de rampplek te gaan. Die is op ongeveer 60 kilometer van Donetsk. Dat is nog altijd niet gelukt. Onderweg is het steeds te gevaarlijk door gevechten tussen separatisten en het regeringsleger, dat aan een opmars bezig is.

Oekraïne zei woensdag dat de pro-Russische rebellen mijnen hadden neergelegd op de wegen naar het rampgebied. Hug kon dat niet bevestigen. ''We hebben er de afgelopen dagen wel op gelet, maar we hebben niet geconstateerd dat er mijnen waren. Het is dus speculatie. Maar als er inderdaad mijnen liggen, moeten er maatregelen worden genomen'', zei de Zwitser.

Mortuarium

Veel spullen van passagiers van rampvlucht MH17 liggen opgeslagen in een mortuarium in het rebellenbolwerk Donetsk. Dat heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, volgens Australische media woensdag op een persconferentie gezegd.

''De Australische federale politie helpt bij het coördineren van een missie om de eigendommen uit het mortuarium in Donetsk te halen en naar Nederland te brengen", zei ze.

''We weten hoe belangrijk dat is voor familieleden en kennissen van overledenen. Dus dit is onderdeel van onze humanitaire missie."

De Nederlandse repatriëringsmissie heeft nog geen bevestiging van de verschillende locaties waar spullen zijn opgeslagen van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne. Missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg heeft ook gehoord dat er spullen zouden worden bewaard in een mortuarium in Donetsk en in een trein.

''Als we het te weten komen, proberen we die spullen op te halen en naar Nederland te brengen.''

Onlangs werd al bekend dat in of bij de stad Torez een trein met persoonlijke bezittingen van de slachtoffers zou staan.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne