Twee auto's van de OVSE zijn woensdagochtend opnieuw tegengehouden tijdens een verkenningsmissie richting de plek waar bijna twee weken geleden een Boeing van Malaysia Airlines werd neergehaald. Ze zijn teruggekeerd naar Donetsk.

De auto's van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) werden door de opstandelingen tegengehouden aan de frontlinie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er woensdag definitief geen konvooi met Nederlandse experts zal reizen van Donetsk naar de rampplek waar vlucht MH17 is neergestort. De situatie op en langs de route is te onveilig, aldus het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg vanuit Kiev.

"De veiligheidssituatie wordt permanent beoordeeld. We blijven de komende dagen proberen de crashsite bereiken, maar het blijft de vraag of het veiliger wordt", aldus een woordvoerder.

"Toch blijven we onvermoeid werken om ons doel te bereiken: het terugbrengen van de slachtoffers en hun persoonlijke bezittingen."

Dinsdagavond had Aalbersberg nog vertrouwen in de poging van woensdagochtend om alsnog op de rampplek te komen. Hij baseerde dat op gesprekken eerder dinsdag. Wel waarschuwde hij dat de situatie fragiel is en van uur tot uur kan veranderen.

''We zijn gefrustreerd dat we de rampplek niet kunnen bereiken', reageerde hij eerder. ''Kostbare tijd gaat verloren voor het bergen en thuisbrengen van de slachtoffers. Hoe dan ook: we geven niet op.''

Gevochten

In het gebied wordt wederom gevochten tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger. In de verte was het geluid van beschietingen te horen. Aan de kant van de opstandelingen vielen meerdere gewonden rond de frontlinie. Aan de OVSE vroegen ze of er misschien een dokter in het konvooi mee was gereisd.

Pro-Russische rebellen zouden mijnen hebben neergelegd op de toegangswegen naar het rampgebied van vlucht MH17. Dat heeft luitenant-kolonel Andrej Lysenko van de Oekraïense veiligheidsraad gezegd. ''Dit maakt het werk van de internationale experts onmogelijk"

Volgens Lysenko voert het Oekraïense leger vlakbij de rampplek geen operaties uit tegen de rebellen. Wel proberen de strijdkrachten de aanvoerroutes van de separatisten door te snijden om ze te dwingen het gebied te verlaten, zei hij.

Verkennend

Onder de onderzoekers heerst frustratie dat ze niet naar de rampplek kunnen, maar tegelijkertijd zijn ze vastberaden om er uiteindelijk te komen.

Onder de waarnemers in de auto's was ook een van de leiders van de OVSE ter plaatse, Alexander Hug. Hij onderhandelde tot op het moment van vertrek met zwaarbewapende rebellen. Met een kaart op de motorkap werd bepaald waar de waarnemers heen konden gaan. Het team vertrok vervolgens samen met een aantal zwaarbewapende rebellen.

Journalisten

Journalisten werden op afstand gehouden. Toen een Nederlandse verslaggever te dichtbij kwam, stapte een separatist naar voren en laadde zijn wapen door bij wijze van waarschuwing.

De afgelopen drie dagen lukte het het team met onder anderen Nederlandse onderzoekers door geweld niet om het rampgebied te bereiken. Troepen van het Oekraïense regeringsleger zijn in de regio in zware gevechten verwikkeld met de rebellen.

Positief

Leider van de waarnemersmissie van de OVSE Ertugrul Apakan zei dinsdag nog dat hij verwachtte dat het Nederlandse team woensdag of donderdag naar de rampplek kan afreizen.

Ook de Oekraïense vicepremier Volodymyr Hrojsman was dinsdag positief gestemd. "We hopen wellicht morgen goed nieuws te hebben", zo zei hij.

Dossier vliegrampDit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Sancties moeten Poetin op knieën dwingen | Het conflict in Oost-Oekraïne