De Verenigde Staten voeren de economische sancties tegen Rusland stevig op. In navolging van de Europese Unie staakt de VS onder meer de export naar Rusland van goederen en technologie voor de olie- en gassector.

Ook worden Russische staatsbanken van de financiële markt afgesneden. Dat maakt de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag bekend.

Door de sancties komen opnieuw drie Russische staatsbanken op de zwarte lijst van de VS. Op de spaarbank Sberbank na staan nu alle grote Russische banken die voor meer dan de helft in staatshanden zijn, op de lijst.

De Amerikaanse regering staakt ook de verstrekking van exportkredieten die betrekking hebben op de uitvoer naar Rusland. Verder wordt de financiering ten behoeve van de economische ontwikkeling van het land stilgelegd.

Gedrag

Obama waarschuwde Rusland dat het de prijs voor zijn huidige gedrag zal moeten betalen. ''Als Rusland zo doorgaat, lopen de kosten op'', zei hij. ''De acties van Rusland in Oekraïne en de sancties die we al hebben ingevoerd, hebben de toch al zwakke Russische economie verder verzwakt.''

De president sprak tegen dat er van een nieuwe Koude Oorlog sprake is. De VS wil goede relaties met Rusland, maar dan moet het land wel de soevereiniteit, integriteit en onafhankelijkheid van het Oekraïense volk respecteren. Door de separatisten te steunen, isoleert Rusland zich steeds meer van de internationale gemeenschap, zei Obama.

Bekijk de toespraak van Obama:

EU

Ook de Europese Unie gaat economische sancties instellen tegen Rusland, wegens de Russische agressie en bemoeienis in buurland Oekraïne. 

Daarover zijn de ambassadeurs van de 28 landen bij de EU het dinsdag eens geworden, zo is in Brussel vernomen. Het is de eerste keer dat dergelijke sancties worden ingesteld.

Zo wordt het voor Russische banken die voor minimaal 50 procent in handen zijn van Moskou onmogelijk op de Europese financiële markten geld op te halen.

Bovendien komt er een wapenembargo voor nieuwe contracten en er komt een exportverbod voor producten als nachtkijkers, helmen en kogelvrije vesten. Daarnaast mag er niet langer technologie worden geleverd aan Rusland voor de winning van olie via diepzeeboringen of schaliegaswinning.

Australië

De Australische premier Tony Abbott meldde woensdag dat hij de sancties tegen Rusland niet gaat opvoeren. De premier wil eerst de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp veilig in het thuisland krijgen. Dat meldt AP.

"Onze focus ligt op dit moment niet op sancties, maar op het zo snel mogelijk thuisbrengen van onze slachtoffers," aldus Abbott tegen verslaggevers.

Overzicht sancties EU tegen Rusland

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Sancties moeten Poetin op knieën dwingen | Het conflict in Oost-Oekraïne