De Europese Unie gaat economische sancties instellen tegen Rusland, wegens de Russische agressie en bemoeienis in buurland Oekraïne. 

Daarover zijn de ambassadeurs van de 28 landen bij de EU het dinsdag eens geworden, zo is in Brussel vernomen.

Het is de eerste keer dat dergelijke sancties worden ingesteld.

Zo wordt het voor Russische banken die voor minimaal 50 procent in handen zijn van Moskou onmogelijk op de Europese financiële markten geld op te halen.

Wapenembargo

Bovendien komt er een wapenembargo voor nieuwe contracten en er komt een exportverbod voor producten als nachtkijkers, helmen en kogelvrije vesten. Daarnaast mag er niet langer technologie worden geleverd aan Rusland voor de winning van olie via diepzeeboringen of schaliegaswinning.

Wereldwijd neemt de roep om aanscherping van economische sancties tegen Rusland toe. De Russische regering doet volgens de Europese Unie te weinig aan de onrust in Oost- Oekraïne, waar de pro-Russische separatisten een eigen staat hebben uitgeroepen.

Er komt nog een verklaring van de regeringsleiders en staatshoofden van de EU over de afspraken. Daarna zal alles formeel gepubliceerd worden en ingaan. De strafmaatregelen zijn voor een jaar afgesproken aldus een bron in Brussel, maar zullen tussentijds worden geëvalueerd.

Hard

Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zei dinsdag in het Tweede Kamerdebat over de nasleep van de vliegramp in Oekraïne dat harde sancties tegen Rusland op zijn plaats zijn.

"Ik had heel even de hoop dat deze tragedie de ogen zou openen van Poetin." Het tegendeel lijkt waar. "Dan kan de VS niet anders dan met ons harder optreden tegen Rusland."

De nieuwe sancties houden echter geen verband met de ramp van MH17, maar met het gedrag van Rusland in de afgelopen zeven maanden. Timmermans zegt dat de schuldvraag op dit moment nog niet aan de orde is.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp   

Grote bedrijven waarschuwen voor sancties | 'Gevolgen sancties Rusland niet te overzien' | 'Onzinnig als Russische sancties mkb treffen'