Het Nederlandse dodental bij de vliegramp in Oekraïne is bijgesteld tot 195. Dat maakt minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) dinsdag bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het gaat om een meisje van nog geen twee jaar met een dubbele nationaliteit. Ze reisde op een Indonesisch paspoort, maar bleek daarnaast ook de Nederlandse nationaliteit te hebben.

Bij de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines kwamen in totaal 298 mensen om het leven. Tot nu toe werd uitgegaan van 194 Nederlandse slachtoffers. 

Het toestel werd op 17 juli naar alle waarschijnlijkheid uit de lucht geschoten boven Oost-Oekraïne, op grondgebied dat onder controle is van pro-Russische separatisten.

Nasleep

Nog niet alle lichamen zijn geborgen; op de plaats van de ramp liggen nog menselijke resten. Vorige week werden in totaal 227 lijkkisten naar Nederland vervoerd, waar de identificatie plaatsvindt.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag met het kabinet over de nasleep van de ramp, waaronder de repatriëring van de overige slachtoffers.

Doordat de Oekraïense regeringstroepen en de separatisten de afgelopen dagen keer op keer gevechten in Oost-Oekraïne hervatten, verloopt de Nederlandse repatriëringsmissie uiterst moeizaam. Ook dinsdag is het voor de forensisch experts en waarnemers te onveilig om naar de rampplek af te reizen.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Sancties moeten Poetin op knieën dwingen | Het conflict in Oost-Oekraïne