De experts die onderzoek willen doen op de rampplek van Malaysia Airlines vlucht MH17 reizen ook dinsdag niet af naar het gebied in het oosten van Oekraïne.

Het gebied is te gevaarlijk, omdat er ''op en langs de route'' te veel gevochten wordt tussen separatisten en het regeringsleger.

Dat heeft een woordvoerster van het hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, laten weten. Het is de derde dag op rij dat de onderzoekers er niet in slagen in het rampgebied te komen.

Ook de waarnemers van de OVSE gaan vooralsnog niet van Donetsk naar de rampplek. Maar waarnemer Alexander Hug ''sluit niet uit'' dat ze later dinsdag wel vertrekken.

Rutte

Premier Mark Rutte heeft dinsdagochtend telefonisch zijn zorgen geuit richting de Oekraïense president Petro Porosjenko over het feit dat de onderzoekers opnieuw niet naar de rampplek konden.

Oekraïense troepen en pro-Russische separatisten zijn in het gebied zwaar in gevecht verwikkeld, na een Oekraïens offensief. Zeker 36 burgers zijn de afgelopen dagen omgekomen door de zware gevechten, meldden lokale bestuurders.

In de plaats Gorlovka, op ongeveer vijftig kilometer van de rampplek, zouden maandag 31 mensen zijn omgekomen. Onder hen waren acht kinderen. Daarnaast zouden 43 mensen gewond zijn geraakt. Het regeringsleger en de separatisten geven elkaar de schuld.

Granaat

In rebellenbolwerk Loehansk vielen naar verluidt vijf doden en acht gewonden toen een granaat een bejaardentehuis raakte. Grote delen van Loehansk zitten zonder gas en stroom. Het is niet bekend welk kamp de granaat had afgevuurd.

Er zou ook zwaar worden gevochten om de stad Sjachtarsk, dat op zo'n 15 kilometer van de rampplek ligt. Oekraïense straaljagers zouden stellingen van de rebellen hebben gebombardeerd.

De regeringstroepen willen rebellen in de steden Donetsk en Loehansk van elkaar scheiden en trekken daardoor op door het gebied waarvan ook de rampplek van MH17 onderdeel is. Volgens het Oekraïense leger is de rampplek zelf "niet van strategisch belang".

Staken

Rutte drong volgens de RVD bij de Oekraïense president "met klem aan op het staken van de vijandelijkheden, teneinde het humanitaire werk voor de nabestaanden mogelijk te maken."

President Porosjenko heeft Rutte "verzekerd dat hij alles in het werk zal stellen om die toegang mogelijk te maken". Rutte zal later dinsdag opnieuw contact hebben met de Oekraïense president.

Ook de Oekraïense minister van Defensie, Valeri Geletej, heeft dat toegezegd aan de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop en de Nederlandse ambassadeur in Kiev. 

Volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) hebben de partijen zich aan de afspraken gehouden door niet binnen 20 kilometer van de rampplek te vechten. Op de weg daar naartoe werd echter wel gevochten, aldus de minister.

Torez

De militairen zouden maandag verscheidene plaatsen rond de rampplek hebben heroverd, waaronder de plaats Torez. Van daaruit gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkov.

In of bij Torez zou nog een treinwagon vol persoonlijke bezittingen van de slachtoffers staan.

Aalbersberg, politiechef in Amsterdam, leidt de medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en de marechaussees die hen bijstaan in Oekraïne. De ploeg is daar om de nog achtergebleven lichamelijke overschotten te vinden en naar Nederland te brengen.

Vragen

De Tweede Kamer blijft vragen houden over de veiligheid van de onbewapende onderzoekers. Dinsdagmiddag is de Kamer in de gelegenheid de vragen die maandag tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer onbeantwoord zijn gebleven, aan het kabinet te stellen.

Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp benadrukte maandag dat de dreiging in Oekraïne "significant" blijft, maar dat een onbewapende repatriëringsmissie de meeste kans van slagen heeft. Per uur krijgt Defensie een update over de veiligheidssituatie in het gebied. Als het onveilig wordt, zijn de onderzoekers weg, aldus Middendorp.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Sancties moeten Poetin op knieën dwingen | Het conflict in Oost-Oekraïne