De Tweede Kamer blijft vragen houden over de veiligheid van de onbewapende onderzoekers die moeten zorgen voor de repatriëring van de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne.

"Wat is de exit-strategie in het geval dat het echt fout gaat?" vraagt SP-Kamerlid Jasper van Dijk zich af. De PvdA wil weten wat de Oekraïense belofte van een staakt-het-vuren dit keer waard is.

Dinsdagmiddag is de Kamer in de gelegenheid de vragen die maandag tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer onbeantwoord zijn gebleven, aan het kabinet te stellen.

Tijdens die briefing benadrukte de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp dat de dreiging in Oekraïne "significant" blijft, maar dat een onbewapende repatriëringsmissie de meeste kans van slagen heeft.

Per uur krijgt Defensie een update over de veiligheidssituatie in het gebied. Als het onveilig wordt, zijn de onderzoekers weg, aldus Middendorp.

Verdrag

De Kamer praat maandag en dinsdag met het kabinet over het besluit om de huidige onbewapende missie in Oekraïne stap voor stap uit te breiden. Het kabinet zag zondag af van een militaire missie, omdat de risico's te groot zijn.

Maandag werd in Kiev wel een verdrag getekend dat het dragen van handwapens door politiemensen en marechaussees in Oekraïne mogelijk maakt.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken laat dinsdag in een brief aan de Kamer weten dat daarvoor geen parlementaire goedkeuring vereist is. Alleen het Oekraïense parlement moet dat verdrag bekrachtigen. Dat gebeurt naar verwachting donderdag.

De Kamer vroeg daar maandag in een procedurevergadering opheldering over. Omdat het verdrag hooguit een jaar geldig is en geen belangrijke kosten met zich meebrengt, valt het onder een goedkeuringsuitzondering uit de zogenoemde Rijkswet.

Het verdrag legt ook de basis voor een grotere inzet met gewapende militairen. Timmermans zei maandag dat het ''zeer onwaarschijnlijk" is dat het tot een gewapend optreden door Nederlanders zal komen. Nederland ziet dit verdrag alleen als een 'verzekeringspolis' die achter de hand gehouden kan worden.

Veiligheid

De SP wil van het kabinet weten wat de strategie is mocht de veiligheidssituatie ter plekke veranderen en de onderzoekers midden in het conflict terechtkomen. Van Dijk: "De SP steunt een onbewapende missie. Enerzijds moeten we de slachtoffers terugbrengen, maar anderzijds willen we geen nieuwe slachtoffers."

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil precies van het kabinet weten hoe Defensie de inlichtingen over de veiligheidssituatie krijgt en hoe betrouwbaar deze zijn. De onderzoekers zijn eerder meermaals vanuit Donetsk vertrokken naar het rampgebied, maar kregen onderweg te horen dat de situatie verslechterde. "Hoe goed is Nederland eigenlijk geïnformeerd", aldus Sjoerdsma.

Hij wil ook van het kabinet weten wat voor afspraken er gemaakt zijn met de separatisten. Sjoerdsma: "Voor de toegang tot de rampplek zijn we afhankelijk van dezelfde separatisten die naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig."

D66 wil weten of het kabinet nog een plan B heeft als de onderhandelingen met de separatisten stranden.

Staakt-het-vuren

De PvdA wil vooral weten wat de rol van de Oekraïense regering in het verbreken van het staakt-het-vuren is. Minister Timmermans maakte daar maandagmiddag nieuwe afspraken over met Kiev.

"Wat is dan de afspraak?", wil Servaes weten die niet vergeten is dat een eerder staakt-het-vuren door zowel Kiev als de separatisten niet werd gerespecteerd waardoor de onderzoekers hun werk op de crashsite niet konden verrichten.

"Wij steunen Kiev in de strijd de soevereiniteit binnen de eigen landsgrenzen terug te winnen,  maar ze moeten zich wel aan de afspraken houden," aldus de PvdA.

De SP wil van Timmermans weten hoe hard de garantie is. Ook de VVD eist "ruimte" van zowel Kiev als de rebellen om de operatie uit te voeren.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Sancties moeten Poetin op knieën dwingen | Het conflict in Oost-Oekraïne