De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft minister Frans Timmermans beloofd niet in de buurt van het rampgebied te zullen vechten. 

Maandag konden Nederlandse onderzoekers opnieuw niet aan de slag in het rampgebied vanwege gevechten tussen het Oekraïense leger en de separatisten. 

Een team van 26 forensisch experts en marechaussees trok maandagochtend met elf Australische onderzoekers en politiemensen in een konvooi vanuit Donetsk naar het rampgebied, zo'n tachtig kilometer verderop, maar keerde al snel om. 

Het perscentrum van de Oekraïense antiterreuroperatie stelde eerder op maandag dat de militairen verscheidene plaatsjes rond de rampplek hebben veroverd op de rebellen.

De stad Debalcevo, de strategisch belangrijke heuvel Saur-Grave, Sjachtarsk en Torez zouden zijn ingenomen. Vanuit die laatste plaats gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkov. In de nabijgelegen plaats Shizne zou stevig worden gevochten. 

De separatisten zeggen maandagmiddag de controle weer te hebben verloren over een deel van het gebied.

Parlement

Het parlement van Oekraïne zal zich donderdag buigen over de ratificatie van een verdrag dat het mogelijk maakt een grotere missie naar Oekraïne te sturen. Dat heeft Timmermans maandag gezegd in Kiev na gesprekken met Oekraïense autoriteiten. Zijn Australische collega Julie Bishop had erop aangedrongen dat Oekraïne dinsdag al de knoop door zou hakken over het verdrag.

Timmermans benadrukte maandag nog eens dat Nederland onbewapend actief wil zijn, om geen aanleiding te geven voor provocatie van de separatisten in het gebied. Het kabinet besloot zondag af te zien van een militaire missie naar Oost-Oekraïne omdat het risico betrokken te raken bij het conflict te groot is.

Bewapening

Het verdrag, dat maandag in Kiev is getekend, maakt het wel mogelijk dat Nederlandse politiemensen en militairen persoonlijke bewapening dragen, maar het legt ook de basis voor een grotere inzet met gewapende militairen.

Timmermans zei maandag dat het ''zeer onwaarschijnlijk" is dat het tot een gewapend optreden door Nederlanders zal komen. Nederland ziet dit verdrag meer als een 'verzekeringspolis' die achter de hand gehouden kan worden.

Verder is afgesproken dat Nederlanders die actief zijn op Oekraïens grondgebied niet het risico lopen in dat land voor de rechter te moeten verschijnen. Ze genieten zoals dat heet immuniteit.

Defensie kan ervoor zorgen dat de wapens op korte termijn bij de Nederlanders in Oekraïne zijn, aldus Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. Bij het gebruik van de persoonlijke wapens staat voorop dat dit niet bedreigend mag zijn.

''Als we de indicatie hebben dat het escalerend werkt, doen we dat niet. Als iedereen het normaal vindt dat ook wij wapens dragen, doen we het wel. Het geeft mensen een rustiger gevoel en het vergroot onze bewegingsvrijheid'', zei Middendorp tijdens een informatiebijeenkomst met Tweede Kamerleden.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne

Onderzoekers terug naar Donetsk

Een team van 26 forensisch experts en marechaussees trok maandagochtend met elf Australische onderzoekers en politiemensen in een konvooi vanuit Donetsk naar het rampgebied. © AFP
"De colonne met Nederlandse en Australische experts is tot stilstand gekomen nabij Monopepke vanwege explosies en waarschuwing dat er gevechten gaande zijn", meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie in een persbericht. © AFP
Separatisten blokkeren de weg naar het rampgebied. Het perscentrum van de Oekraïense antiterreuroperatie stelt maandag dat de militairen verscheidene plaatsjes rond de rampplek hebben veroverd op de rebellen. © AFP
Het Oekraïense leger bestormt maandag dorpen in het gebied waar vlucht MH17 is neergestort. Bewoners uit het gebied verlaten hun huizen wegens de gevechten. © AFP
De Nederlandse onderzoekers stonden maandagochtend klaar om vanuit Donetsk af te reizen naar het rampgebied. © AFP
Internationale experts probeerden maandag opnieuw de plek van de vliegramp in Oekraïne te bereiken. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega spraken opnieuw in Oekraïne over een politiemissie. © ANP
Timmermans en zijn Australische collega Bishop in overleg met de OVSE in Kiev. Zij proberen het parlement zover te krijgen dat het al op dinsdag een besluit neemt over een grote politiemissie in het rampgebied. © ANP
Timmermans kwam maandag aan bij de Nederlandse ambassade in Kiev. © ANP
Timmermans kwam zondagavond aan in Kiev. © ANP
Timmermans en de Nederlandse ambassadeur Kees Klompenhouwer bezochten zondagavond de bloemenzee voor de Nederlandse ambassade. © AFP
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vertrok zondag vanaf Schiphol naar Kiev. © ANP
Kolonel Cornelis Kuijs (L) in gesprek met een LTFO-medewerker. © AFP