De kans dat de onderzoekers van de repatriëringsmissie alle stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de vliegramp in oost-Oekraïne zullen terugvinden, is zeer klein. "Die garantie is er niet."

Dat heeft de baas van de nationale politie Gerard Bouman maandag gezegd tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer.

De nabestaanden van de slachtoffers zijn hierover geïnformeerd. 

De situatie in het conflictgebied is daar te instabiel voor. Bovendien is er veel tijd verstreken sinds het toestel neerstortte. De crashsite is al die tijd onbewaakt geweest.

Identificatie

Hoeveel slachtoffers er nog op de rampplek zijn, is geen zicht op. Van de slachtoffers die terug zijn in Nederland is het identificatieproces volgens de forensische experts "met geen pen te beschrijven", aldus Bouman.

De experts zijn veel gewend, maar ook voor die "geharde collega's" is het moeilijk, zei Bouman. Als een slachtoffer is geïdentificeerd, wordt de familie geïnformeerd door een van de 64 familierechercheurs.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zei dat de familierechercheurs de nabestaanden ook actief informeren over zaken die spelen in het rampgebied of in Den Haag, zoals het kabinetsbesluit van zondag om geen gewapende militairen te sturen. Ook kunnen ze terecht bij een speciale website voor nabestaanden.

Bekijk een fragment van de briefing:

Dreiging

Voor de repatriëringsmissie is drie weken uitgetrokken, liet premier Rutte in een eerder stadium weten, maar omdat de onderzoekers nu al voor de derde dag op rij niet naar de site kan afreizen sluit Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp niet uit dat de onderzoekers langer blijven. 

Ondertussen blijft de dreiging in Oekraïne "significant", aldus Middendorp. Toch verdedigt hij de onbewapende repatriëringsmissie. "Doordat je onbewapend bent, ben je minder bedreigend". 

Een agent ter plekke heeft dat ook letterlijk gezegd, zei Middendorp: "Hoe minder ik bewapend ben, hoe veiliger ik me voel." Er is wel sprake van eventuele persoonlijke bewapening met pistolen. "Voor veel partijen is dat normaal", aldus de commandant. 

Verdrag

Toch heeft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) maandag een een verdrag getekend met de Oekraïners die het voor Nederlandse militairen mogelijk maakt wapens te gebruiken in het conflictgebied.

Hoewel commandant Middendorp de Kamer verzekerde dat militair ingrijpen - in het geval het mis zou gaan met de onbewapende missie - de situatie alleen maar zou doen escaleren, lijkt Timmermans met het tekenen van het verdrag het zekere voor het onzekere te willen nemen.

Hesje

Premier Mark Rutte zei vorige week dat de marechaussees, die onbewapend zijn, ook kleding zouden krijgen die de mensen die er het gezag menen uit te oefenen, niet zou provoceren.

Middendorp zei maandag dat de mensen ter plekke wel een uniform en ook hesjes dragen met informatie over wat ze doen. 

Dinsdag staat een algemeen overleg met in elk geval minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) gepland.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring