Japan maakt zich op om de sancties tegen Rusland uit te breiden. Dat heeft kabinetssecretaris Yoshihide Suga maandag gezegd.

Tokio bevriest tegoeden van mensen en bedrijven die de annexatie van de Krim steunen. Ook komt er een importverbod op goederen uit de Krim.

Volgens Suga zijn de maatregelen in overeenstemming met stappen die door de Europese Unie en G7 worden ondernomen. Japan komt met een lijst namen van personen en organisaties die getroffen worden met strafmaatregelen. Deze lijst kan dinsdag al openbaar worden gemaakt.

De beslissing volgt op het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli in Oost-Oekraïne. De Verenigde Staten en Oekraïne zeggen dat het vliegtuig door pro-Russische separatisten werd neergeschoten met een luchtdoelraket.

De rebellen worden gesteund door Moskou. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 194 Nederlanders.

Voorzichtig

Japan heeft eerder een aantal voorzichtige sancties opgelegd aan Rusland. Tokyo schortte bilateraal overleg over sommige zaken op en vaardigde een inreisverbod uit voor 23 personen, van wie de namen niet openbaar zijn gemaakt.

De betrekkingen tussen Moskou en Tokyo zijn al decennia problematisch. Japan maakt aanspraak op een eilandengroep die na de Tweede Wereldoorlog door Rusland werd ingenomen.

Drie economische scenario's voor de situatie in Oekraïne | 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa'