Het Oekraïense leger bestormt maandag dorpen in het gebied waar vlucht MH17 is neergestort. De Nederlandse onderzoekers die in de ochtend naar het gebied afreisden, keren daarom terug naar Donetsk.

Dat meldt het Franse persbureau AFP.

Een team van 26 forensisch experts en marechaussees trok maandagochtend met elf Australische onderzoekers en politiemensen in een konvooi vanuit Donetsk naar het rampgebied, zo'n tachtig kilometer verderop.

"De colonne met Nederlandse en Australische experts is tot stilstand gekomen nabij Monopepke vanwege explosies en waarschuwing dat er gevechten gaande zijn", meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. 

Veroverd

Het perscentrum van de Oekraïense antiterreuroperatie stelt maandag dat de militairen verscheidene plaatsjes rond de rampplek hebben veroverd op de rebellen.

De stad Debalcevo, de strategisch belangrijke heuvel Saur-Grave, Sjachtarsk en Torez zouden zijn ingenomen. Vanuit die laatste plaats gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkov. In de nabijgelegen plaats Shizne zou stevig worden gevochten. 

De separatisten zeggen maandagmiddag de controle weer te hebben verloren over een deel van het gebied.  

Onveilig

Zondag probeerden Nederlandse onderzoekers ook al naar het rampgebied af te reizen. Net als maandag moesten zij toen terugkeren, omdat de situatie niet veilig genoeg werd geacht. 

De Nederlandse missie in Oost-Oekraïne staat onder leiding van de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. Hij geeft leiding aan de medewerkers van het LTFO en de marechaussees die hen bijstaan. Van dag tot dag wordt bekeken of het veilig genoeg is om onderzoek te doen in het rampgebied. 

Defensie neemt de inschatting van de veiligheidssituatie in het rampgebied in Oekraïne vanaf woensdag over van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV). De operationeel commandant in Oekraïne zal dan bepalen of Nederlandse en Australische onderzoekers naar het gebied kunnen reizen.

De veiligheidssituatie ter plaatse wordt voortdurend in de gaten gehouden. Dat gebeurt in nauw overleg met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Op basis van alle informatie wordt afgewogen of de onderzoekers op pad kunnen. Lokaal mogen mensen altijd afwijken van het advies dat vanuit Den Haag wordt gegeven, aldus Schoof.

Timmermans

Ondertussen praten minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega, Julie Bishop, opnieuw in Oekraïne over een politiemissie.

Timmermans en Bishop proberen het parlement zover te krijgen dat het al op dinsdag een besluit neemt over een grote politiemissie in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines vorige week neerstortte.

Het Oekraïense parlement wil eigenlijk donderdag pas praten over de missie van Nederland en Australië, die erop is gericht menselijke resten en persoonlijke bezittingen terug te halen. ''Dat vinden we te laat'', aldus Bishop in een interview met de krant Herald Sun.

Raket

Het onderzoek naar de zwarte dozen van het Maleisische toestel dat onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur neerstortte, bevestigt dat er een raket op is afgevuurd. Dat meldde een woordvoerder van het Oekraïense crisiscentrum dat voor de ramp en de oorlog in het oosten van Oekraïne in het leven is geroepen.

''Experts van de onderzoekscommissie hebben ons geïnformeerd dat de zwarte dozen de oorzaak van de vernietiging van het toestel hebben uitgewezen. Het was het gevolg van een massale explosie en decompressie als gevolg van fragmentatie en een exploderende raket'', aldus luitenant-kolonel Andrej Lysenko van de Oekraïense veiligheidsraad.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne

Onderzoekers terug naar Donetsk

Een team van 26 forensisch experts en marechaussees trok maandagochtend met elf Australische onderzoekers en politiemensen in een konvooi vanuit Donetsk naar het rampgebied. © AFP
"De colonne met Nederlandse en Australische experts is tot stilstand gekomen nabij Monopepke vanwege explosies en waarschuwing dat er gevechten gaande zijn", meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie in een persbericht. © AFP
Separatisten blokkeren de weg naar het rampgebied. Het perscentrum van de Oekraïense antiterreuroperatie stelt maandag dat de militairen verscheidene plaatsjes rond de rampplek hebben veroverd op de rebellen. © AFP
Het Oekraïense leger bestormt maandag dorpen in het gebied waar vlucht MH17 is neergestort. Bewoners uit het gebied verlaten hun huizen wegens de gevechten. © AFP
De Nederlandse onderzoekers stonden maandagochtend klaar om vanuit Donetsk af te reizen naar het rampgebied. © AFP
Internationale experts probeerden maandag opnieuw de plek van de vliegramp in Oekraïne te bereiken. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega spraken opnieuw in Oekraïne over een politiemissie. © ANP
Timmermans en zijn Australische collega Bishop in overleg met de OVSE in Kiev. Zij proberen het parlement zover te krijgen dat het al op dinsdag een besluit neemt over een grote politiemissie in het rampgebied. © ANP
Timmermans kwam maandag aan bij de Nederlandse ambassade in Kiev. © ANP
Timmermans kwam zondagavond aan in Kiev. © ANP
Timmermans en de Nederlandse ambassadeur Kees Klompenhouwer bezochten zondagavond de bloemenzee voor de Nederlandse ambassade. © AFP
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vertrok zondag vanaf Schiphol naar Kiev. © ANP
Kolonel Cornelis Kuijs (L) in gesprek met een LTFO-medewerker. © AFP