Het onderzoek naar de crash van vlucht MH17 van Malaysia Airlines, moet onder de vlag van de Verenigde Naties worden uitgevoerd. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov maandag.

Het onderzoek moet wat hem betreft zo snel mogelijk beginnen. ''Daarvoor moet de Veiligheidsraad een duidelijke beslissing nemen'', aldus Lavrov. Een VN-missie in het gebied zou meteen voor de nodige veiligheid voor de onderzoekers kunnen zorgen.

Lavrov waarschuwde maandag dat er dan mogelijk sporen en bewijzen gewist kunnen worden. Moskou houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de ramp. Nederland en Australië praten maandag met Kiev om het parlement daar zover te krijgen een besluit te nemen over een grote politiemissie in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte.

Oorlogsmisdaad

Het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne is mogelijk te kwalificeren als oorlogsmisdaad. Dat zei Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, maandag in Genève.

Pillay bracht maandag een rapport uit over de situatie in de door rebellen bezette gebieden in Oost-Oekraïne. De gewapende groepen zouden een schrikbewind voeren over de bevolking en niet terugschrikken voor ontvoering, opsluiting, marteling en executies, alles om om hun macht veilig te stellen.

Conflict

Sinds medio april zouden in het conflict minstens 1.129 doden zijn gevallen en meer dan 3.400 gewonden.

Bij de vliegramp in Oost-Oekraïne kwamen 298 mensen om, onder wie 194 Nederlanders. De slachtoffers komen uit tien landen.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne