Pas op met buitenlandse advocaten die hoge schadevergoedingen beloven, waarschuwt de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA) nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne.

In een gezamenlijke verklaring adviseert de belangenorganisatie nabestaanden en andere betrokkenen om zich eerst goed te laten informeren.

''Juridische vraagstukken hoeven nu nog niet aan de orde te komen. Het verhalen van schade of het verkrijgen van schadevergoeding kan op een later moment in gang worden gezet", meldt de organisatie.

Op dit moment heeft de LSA geen signalen dat nabestaanden al daadwerkelijk zijn benaderd door buitenlandse advocaten of andere organisaties.

Ongunstig

''Wij doen deze waarschuwing uit op basis van onze ervaring met vorige vliegrampen, zoals bijvoorbeeld in Tripoli", aldus de woordvoerder van de LSA. ''Toen hebben mensen voor hen ongunstige contracten getekend. Voor die advocaten zelf was het wel gunstig, met een succes fee van 30 of 40 procent."

Het is de bedoeling dat er op korte termijn een voorlichtingsbijeenkomst komt voor nabestaanden en betrokkenen van de vliegramp, waarbij bijna tweehonderd Nederlanders omkwamen.

Slachtofferhulp Nederland gaat dat organiseren. ''Wij zijn daar ook bij aanwezig," zegt de woordvoerder. Bij de vereniging hebben inmiddels tientallen letselschadeadvocaten laten weten dat ze mensen kunnen bijstaan.

KLM

KLM is volgens schadeadvocaten ook aansprakelijk voor schadeclaims die voortkomen uit het neergestorte Malaysia Airlines-toestel omdat het een zogenaamde combinatievlucht is met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Hoewel de passagiers niet vlogen in een vliegtuig van KLM, was het concern wel de contractuele vervoerder voor sommige reizigers. De verplichtingen zouden in dat geval gelijk zijn, volgens de experts. 

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Reddingsteams in Oekraïne | Het conflict in Oost-Oekraïne