Nederlandse forensisch experts en marechaussees zijn maandagochtend in de richting van het rampgebied in Oost-Oekraïne vertrokken. Ze moeten aan het eind van de ochtend aankomen. 

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag.

Zondag mislukte een poging het gebied te bereiken omdat het niet veilig genoeg werd geacht.

Bij de groep onderzoekers zijn ook internationale experts en waarnemers van de OVSE, heeft de Australische politie laten weten.

Volgens een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat een team van zijn organisatie klaar in Oekraïne om naar de rampplek te reizen. De Nederlandse onderzoeksraad heeft de leiding over het internationale onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. Het gaat niet om een strafrechtelijk onderzoek naar de veroorzakers.

Timmermans

Ondertussen praten minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega, Julie Bishop, opnieuw in Oekraïne over een politiemissie.

Timmermans en Bishop proberen het parlement zover te krijgen dat het al op dinsdag een besluit neemt over een grote politiemissie in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines vorige week neerstortte.

Het Oekraïense parlement wil eigenlijk donderdag pas praten over de missie van Nederland en Australië, die erop is gericht menselijke resten en persoonlijke bezittingen terug te halen.

''Dat vinden we te laat'', aldus Bishop in een interview met de krant Herald Sun.

Missie

Zaterdag werd al bekend dat er wordt onderhandeld over een grootschalige missie in het rampgebied. Nederland kondigde aan dat er vele tientallen, mogelijk zelfs honderden politiemensen, marechaussees en forensisch experts aan die missie zullen deelnemen als Oekraïne instemt.

Inmiddels zijn in totaal 227 lijkkisten overgebracht van Oekraïne naar Nederland, waar de lichamen in een legerkazerne in Hilversum worden geïdentificeerd. Bij de crash met MH17 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders.

Veilig genoeg

Het is voor de onderzoekers op het moment veilig genoeg om vanuit Donetsk naar het rampgebied te reizen. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maandag laten weten.

''Het is natuurlijk een heel onstabiel gebied en ik benadruk dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft, veiligheid voor de Australische en Nederlandse functionarissen en die van de OVSE'', benadrukt de Australische politie, die ook mensen in Oekraïne heeft zitten.

De forensisch experts reizen vanuit Donetsk naar het rampgebied. De OVSE heeft hierover afspraken kunnen maken met de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Beide partijen vochten het afgelopen etmaal hevig in het rampgebied.

Geen bewapening

Premier Mark Rutte maakte zondag bekend definitief geen bewapende missie naar het rampgebied te sturen. Militaire aanwezigheid zou de onrust alleen maar vergroten, waardoor de kans op het terughalen van de nog aanwezige slachtoffers kleiner wordt.

Wel gaan nog eens zestig Nederlandse forensisch experts en zestig marechaussees naar het land.

Bestand

Ook de Maleisische regering praat met de Oekraïense regering en de rebellen in Donetsk. De Maleisische regering wil een staakt-het-vuren bewerkstelligen op de rampplek van vlucht MH17.

De onderhandelingen worden gevoerd door de leider van het Maleisische team ter plaatse, Khairil Hilmi Mokhtar. Een tijdlijn van de gesprekken en wanneer Kiev en de opstandelingen rechtstreeks met elkaar in gesprek gaan, kon hij volgens het Maleisische persbureau Bernama niet geven. '

''Het gaat nog door. Onze prioriteit is ervoor te zorgen dat de stoffelijke resten snel kunnen worden geborgen en dat het onderzoek naar de crash snel wordt verricht'', aldus Khairil Hilmi.

Gesproken wordt over een veilige zone van 35 kilometer om de rampplek. De Maleisische premier Najib Razak sprak afgelopen week al met rebellenleider Alexander Borodaj over een bestand in het rampgebied.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Reddingsteams in Oekraïne | Het conflict in Oost-Oekraïne

Onderzoekers terug naar Donetsk

Een team van 26 forensisch experts en marechaussees trok maandagochtend met elf Australische onderzoekers en politiemensen in een konvooi vanuit Donetsk naar het rampgebied. © AFP
"De colonne met Nederlandse en Australische experts is tot stilstand gekomen nabij Monopepke vanwege explosies en waarschuwing dat er gevechten gaande zijn", meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie in een persbericht. © AFP
Separatisten blokkeren de weg naar het rampgebied. Het perscentrum van de Oekraïense antiterreuroperatie stelt maandag dat de militairen verscheidene plaatsjes rond de rampplek hebben veroverd op de rebellen. © AFP
Het Oekraïense leger bestormt maandag dorpen in het gebied waar vlucht MH17 is neergestort. Bewoners uit het gebied verlaten hun huizen wegens de gevechten. © AFP
De Nederlandse onderzoekers stonden maandagochtend klaar om vanuit Donetsk af te reizen naar het rampgebied. © AFP
Internationale experts probeerden maandag opnieuw de plek van de vliegramp in Oekraïne te bereiken. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega spraken opnieuw in Oekraïne over een politiemissie. © ANP
Timmermans en zijn Australische collega Bishop in overleg met de OVSE in Kiev. Zij proberen het parlement zover te krijgen dat het al op dinsdag een besluit neemt over een grote politiemissie in het rampgebied. © ANP
Timmermans kwam maandag aan bij de Nederlandse ambassade in Kiev. © ANP
Timmermans kwam zondagavond aan in Kiev. © ANP
Timmermans en de Nederlandse ambassadeur Kees Klompenhouwer bezochten zondagavond de bloemenzee voor de Nederlandse ambassade. © AFP
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vertrok zondag vanaf Schiphol naar Kiev. © ANP
Kolonel Cornelis Kuijs (L) in gesprek met een LTFO-medewerker. © AFP