De Oekraïense strijdkrachten proberen het gebied in Oost-Oekraïne waar 17 juli een Maleisische Boeing 777, vlucht MH17, is neergestort, te heroveren op rebellen.

Dat zegt een woordvoerder van de Oekraïense nationale veiligheidsraad zondag. De plek moet zo toegankelijk worden voor de internationale onderzoekers van de vliegramp.

Volgens rebellenaanvoerder Alexander Borodaj zou het regeringsleger juist het offensief zijn begonnen om bewijzen te vernietigen dat Kiev achter het neerschieten van vlucht MH17 zit.

"Kiev probeert alle bewijzen te vernietigen van de misdaad die zijn leger heeft begaan", zegt Borodaj volgens persbureau Itar-Tass. "De junta is in paniek, het enige dat vandaag de dag voor ze telt, is ontkomen aan ontmaskering."

Eerder kondigde Oekraiënse president Petro Porosjenko een wapenstilstand af voor een gebied van veertig kilometer rond de rampplek, ongeveer vijftig kilometer ten oosten van de stad Donetsk. Dat moest de berging van slachtoffers en het onderzoek mogelijk maken.

De woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsraad spreekt volgens de Duitse en Russische persbureaus DPA en Interfax tegen dat Kiev er een bestand respecteert.

Gevechten

Ook zondag zijn gevechten gemeld in de streek waar het vliegtuig is neergekomen. Die ligt ongeveer halverwege tussen Donetsk en Loehansk en daarmee in het hart van rebellengebied.

Een team OVSE-waarnemers dat zondag van Donetsk onderweg was naar de rampplek, is wegens de gevechten omgedraaid en teruggegaan naar het hoofdkwartier in Donetsk. Internationale onderzoekers inclusief Nederlandse experts, zagen zondag helemaal van hun tocht af.

Gevechten

Bij beschietingen van de Oost-Oekraïense plaats Horlivka, circa veertig kilometer ten noordwesten van de rampplek, zijn zondag twintig tot dertig burgers gedood, melden lokale media.

"Donetsk is de volgende", aldus de Oekraïense luitenant-kolonel. Ook bij Sjachtarsk, ongeveer twintig kilometer van de rampplek, woedden zondag gevechten.

Ook uit de plaats Avdijivka, vlak ten noorden van Donetsk, komen berichten over burgerslachtoffers door beschietingen. Vijf mensen verloren het leven en vijftig mensen raakten gewond, aldus inwoners van de stad. In en rond Torez, niet ver ten zuiden van het rampgebied, zou volgens bronnen van de New York Times ook hevig worden gevochten.

Bekijk beelden van het team:

Beveiligers

De opstandelingen in het oosten van Oekraïne hebben geen bezwaar tegen de komst van buitenlandse beveiligers voor de rampplek. Politiemensen moeten onderzoekers bescherming bieden.

De Maleisische premier Najib Razak en Borodaj hebben daar zondag overeenstemming over bereikt, meldt het Maleisische persbureau Bernama.

Razak heeft volgens Bernama contact opgenomen met zijn Nederlandse en Australische collega's. De drie landen hebben afgesproken nauw samen te werken bij de inzet van de politiemensen. Kuala Lumpur stuurt woensdag 68 politiemensen naar Oekraïne om daar de rampplek te beveiligen, maakt het kantoor van de premier bekend. 

Het neergestorte toestel MH17 kwam uit Amsterdam en was op weg naar Kuala Lumpur. Het had 298 mensen aan boord onder wie 194 Nederlanders. Niemand heeft het overleefd.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne