Er komt toch geen Nederlandse militaire missie naar het rampgebied in Oost-Oekraïne. Dat maakte premier Mark Rutte zondagmiddag bekend na afloop van een extra vergadering van de ministerraad.

Op dit moment is het te onveilig in het gebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines vorige week neerstortte. De Oekraïense regeringstroepen en separatisten zijn daar onderling in een hevige strijd verwikkeld.

"Het verkrijgen van een militair overwicht is niet realistisch", licht Rutte toe.

Omdat het gebied dicht bij de Russische grens ligt, de separatisten over zware wapens beschikken en de separatisten een militaire missie "niet wenselijk" achten, heeft het kabinet besloten af te zien van een bewapende missie. Bovendien zou het risico op escalatie van het conflict te groot zijn.

Een grote militaire missie zou op dit moment niet bijdragen aan de prioriteiten van het kabinet, namelijk de repatriëring van de stoffelijke overschotten en de persoonlijke bezittingen en het verrichten van een onafhankelijk onderzoek. 

Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders. Inmiddels zijn 227 lijkkisten overgebracht van Oekraïne naar Nederland, waar de lichamen in een legerkazerne in Hilversum worden geïdentificeerd. Nog niet alle slachtoffers zijn geborgen.

Bekijk de persconferentie van Rutte:

Uitbreiding 

De missie in zijn huidige vorm, met onbewapende marechaussees, biedt de meeste kans op succes, aldus Rutte. Die wordt wel "stap voor stap" uitgebreid, zei Rutte. Zo gaan er eens zestig Nederlandse politieagenten en zestig mensen van Defensie naar het land. 

De 120 mensen die naar Oekraïne gaan komen bij de 63 agenten en marechaussees die nu al actief zijn in Oekraïne om de laatste slachtoffers van de vliegramp te bergen. Rutte zei dat de missie over precies drie weken moet zijn afgerond. 

Behalve Nederland sturen ook Australië en Maleisië, die eveneens veel slachtoffers te betreuren hebben, extra mensen naar het gebied. Australië houdt volgens Rutte honderd extra politieagenten achter de hand, boven op de huidige vijftig. Maleisië stuurt deze week 68 ongewapende agenten. 

Zorgen

D66 plaatst vraagtekens bij het sturen van nog meer onbewapende politiemensen en marechaussees naar het rampgebied. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vraagt zich af wat het kabinet bedoelt met de "significante risico's" die de Nederlanders daar lopen.

Ook ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers is er niet gerust op. "Ik maak me wel zorgen over de veiligheid van onze mensen nu gevechten oplaaien en er ook ongeregelde groepen separatisten in de buurt zijn. En frustrerend dat degelijk onderzoek naar de toedracht en de schuldigen steeds moeilijker wordt."

Debat

Fractievoorzitter Alexander Pechtold (D66) dringt er daarom bij het kabinet op aan de Kamer nader te informeren over de veiligheidssituatie. Dat kan in de Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Die vergaderingen zijn niet openbaar en de uitkomsten moeten geheim worden gehouden. Op die manier kan de Kamer geïnformeerd worden zonder dat er veiligheidsrisico's voor de Nederlanders in Oekraïne ontstaan.

Maandag komt de Kamercommissie van Buitenlandse Zaken bijeen in een zogenoemde technische briefing. Daar kan het kabinet nader ingaan op de vragen over het niet doorgaan van de militaire missie en de uitbreiding van de onbewapende missie. In principe is die openbaar.

Dinsdag debatteert de Kamer verder over de situatie in Oekraïne.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring | Het conflict in Oost-Oekraïne