Nederlandse forensische experts die op weg waren naar de plek van de vliegramp in het oosten van Oekraïne zijn blijven hangen in Donetsk. Het is momenteel te onveilig in het gebied van de ramp op door te reizen.

Op de route van Donetsk naar het rampgebied, zo'n twee uur rijden, zijn legertanks gesignaleerd en daarom is besloten dat het team zondag niet verder reist.

In de omgeving van de plek van vliegramp in Oekraïne is het zondag onrustig. Ooggetuigen hebben tekenen van gevechten waargenomen.  Een fotograaf die ter plekke was, spreekt van zwarte rook die opsteeg in de omgeving, zeker één ontploffing en sporen van militaire voertuigen.

De experts konden op pad gaan nadat de OVSE afspraken had gemaakt met de separatisten, die het gebied controleren waar de ramp gebeurde. De Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) heeft toestemming gegeven om te gaan.

Het team reist vanuit de plaats Izyum naar het door separatisten gecontroleerde gebied. In deze stad, ongeveer 125 kilometer van Charkov, verbleven de experts zaterdag ook, toen een bezoek aan het rampgebied niet doorging.

Zaterdag was het gebied ''instabiel'' aldus het ministerie. De OVSE had dat aangegeven, waarop de NCTV oordeelde dat het team niet kon doorreizen naar de plek van de crash. De NCTV maakt dagelijks een afweging over de veiligheid, op basis van de algemene en militaire inlichtingendiensten en informatie van de OVSE.

Bekijk beelden van het team:

Heroveren

De Oekraïense strijdkrachten proberen het gebied te heroveren op rebellen. De plek moet zo toegankelijk worden voor de internationale onderzoekers van de vliegramp, aldus een woordvoerder van de Oekraïense nationale veiligheidsraad.

Eerder kondigde president Petro Porosjenko een wapenstilstand af voor een gebied van 40 kilometer rond de rampplek, ongeveer 50 kilometer ten oosten van de stad Donetsk.

Australië

Australië stuurt ongewapende politieagenten naar het oosten van Oekraïne. Dit heeft de Australische premier Tony Abbott zondag bevestigd. Hij erkende dat er risico's aan verbonden zijn, maar hij zei dat ''Australië niets te maken heeft met Oost-Europese politiek en alleen maar onze doden wil terughalen''.

Abbott zei dat hij erop rekent dat de onderzoeksmissie die Nederland leidt, niet langer dan drie weken gaat duren.

In de Australische discussie over de beveiliging van het onderzoek op de plek in Oekraïne waar 17 juli een Boeing 777 neerstortte, was eerder ook sprake van 190 gewapende agenten. 

Bekijk beelden van de aankomst van de Australische agenten:

Rusland

Rusland stuurt vier luchtvaartdeskundigen naar Oost-Oekraïne om de oorzaak van de vliegramp van Malaysia Airlines te onderzoeken. De Russische experts sluiten zich aan bij een internationaal onderzoeksteam, melden de Russische autoriteiten zondag.

Het gecrashte toestel is uit de lucht geschoten, waarschijnlijk vanuit het gebied dat in handen is van pro-Russische rebellen.

Volgens Rusland hebben de experts veel ervaring. Zo hebben ze de crash van een Russisch passagiersvliegtuig in 2001 in de Zwarte Zee onderzocht. Het toestel was geraakt door een verdwaalde raket van het Oekraïense leger. Alle 78 inzittenden kwamen om.

Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega Julie Bishop gaan mogelijk maandag terug naar Oekraïne. Ze willen in Kiev proberen het parlement zover te krijgen dat ze al op dinsdag een besluit nemen over een grote politiemissie in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte. Dat zei minister Bishop in een interview met de Herald Sun.

Het Oekraïense parlement wil eigenlijk donderdag praten over de missie van Nederland en Australië, die erop is gericht menselijke resten en persoonlijke bezittingen terug te halen. ''Dat vinden we te laat'', aldus Bishop.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne