Maar liefst 82 procent van de Nederlanders is positief over het optreden van de Nederlandse regering de afgelopen week rondom de vliegramp in Oekraïne.

Dat blijkt zondag uit een peiling die vrijdag en zaterdag is uitgevoerd door Maurice de Hond. 2500 Nederlanders zijn naar hun mening gevraagd over de ramp van vlucht MH17, waarbij vorige week 298 mensen omkwamen, onder wie 194 Nederlanders.

Nooit eerder heeft De Hond zulke positieve cijfers gemeten voor het optreden van Nederlandse bewindslieden. Over premier Markt Rutte oordeelt 74 procent van de bevolking positief en over minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zelfs 88 procent.

Zelfs onder kiezers van de partijen PVV en SP scoort Timmermans hoog, zo rond de 70 procent van hen is positief.

Separatisten

Meer dan driekwart van de Nederlanders denkt dat vlucht MH17 is neergeschoten door separatisten in Oost-Oekraïne. Evenveel mensen denken dat Rusland hier direct of indirect voor verantwoordelijk is.

Van de gepeilde Nederlanders vindt 60 procent dat Europa en de Verenigde Staten harder moeten optreden tegen Rusland. Slechts 23 procent vindt het een goed idee als Nederland zelfstandig maatregelen tegen Rusland zou nemen.

4 procent van de ondervraagden kende persoonlijk slachtoffers van de ramp, 35 procent kende indirect slachtoffers.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne