Voordat de vierde en voorlopig laatste rouwstoet met slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne aankomt bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, staan de duizenden mensen langs de kant nog honderduit te praten. 

Totdat de motoragenten en daarachter de eerste lijkwagens verschijnen. Ineens wordt het muisstil. In die indrukwekkende stilte rijden de 38 wagens voorbij. Zodra de laatste wagen het kazerneterrein is opgedraaid, klinkt er een applaus, alsof mensen dankbaar zijn dat de 227 lijkkisten veilig zijn aangekomen.

Een vrouw uit Hilversum vertelt dat ze alle vier de avonden bij de kazerne is gaan kijken. ''Ik heb het thuis zo kunnen regelen. Want na de eerste aankomst dacht ik: waarom zou ik voor de ene wel gaan en voor de andere niet?''

Bij de ingang van de kazerne is de bloemenzee nog verder aangegroeid. Iemand heeft er 194 zonnebloemen neergelegd, één voor elke Nederlander die bij de ramp is omgekomen. Er liggen briefjes geschreven door kinderen, eentje met de tekst 'Hoezo? Hoezo? Hoezo?'.

Ingetogen

Een journaliste van een Maleisische krant, Thasha, vertelt dat ze onder de indruk is van de ingetogen manier waarop Nederland rouwt. ''Bij ons gaat rouw gepaard met veel geschreeuw en gehuil. Zoals jullie dit doen, zo kennen wij het niet.''

Zij blijft nog enkele dagen in Nederland, om ook haar eigen premier te ontmoeten. Najib Razak blijft hier een aantal dagen om niet alleen te spreken met premier Rutte, maar ook met de mensen op de kazerne die de lichamen zullen identificeren. Want je zou het bijna vergeten, maar in het toestel van Malaysia Airlines zaten ook 43 Maleisiërs. ''Het Suikerfeest komende maandag zal in Maleisië een stuk minder uitbundig worden gevierd'', aldus Thasha.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne