De extra sancties die de EU heeft opgelegd aan Rusland, belemmeren de samenwerking op het gebied van veiligheid en in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad. 

Dat zei Moskou zaterdag in reactie op de sanctielijst, waarop onder anderen vertrouwelingen van president Vladimir Poetin staan.

''De aanvullende sanctielijst is direct bewijs dat de EU-landen de samenwerking met Rusland op het gebied van internationale en regionale veiligheid afschalen'', zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De EU heeft zaterdag de namen van vijftien mensen en achttien instanties bekendgemaakt aan wie extra sancties zijn opgelegd. Het hoofd van de Russische federale veiligheidsdienst (FSB) Alexander Bortnikov en voormalig premier Mikhail Fradkov staan ook op de lijst. De EU besloot donderdag de sancties uit te breiden na het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines boven Oekraïne.

Rusland liet verder weten de Verenigde Staten deels verantwoordelijk te houden voor de crisis in Oekraïne, omdat de VS de Oekraïense regering steunen.

''Obama's regering is ook verantwoordelijk voor zowel het conflict in Oekraïne als de ernstige gevolgen daarvan'', schrijft Buitenlandse Zaken. Het departement zegt dat naar aanleiding van Obama's verwijt dat Poetin schuldig is aan de vliegramp vorige week.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne