Zeven Nederlandse onderzoekers van het Landelijk Team Forensische Opsporingen (LTFO) zijn zaterdag in Oekraïne tegengehouden op weg naar Donetsk.

Dat is vlakbij de plek waar vorige week een Boeing van Malaysia Airlnes werd neergehaald. Volgens de pro-Russische separatisten die de groep niet wilden doorlaten, in het ''te onrustig" in het gebied. Ze doen later op de dag nog een poging het gebied binnen te komen.

Dat heeft een woordvoerster van het LTFO gezegd. De zeven waren onderweg vanuit Charkov. Waar ze precies zijn tegengehouden, is niet bekend. Volgens de woordvoerster gaat de groep proberen alsnog Donetsk te bereiken.

Bagage

Rebellen in het oosten van Oekraïne hebben naar eigen zeggen bagage uit de neergestorte Boeing 777 van Malaysia Airlines overgedragen aan Nederlandse functionarissen.

Het Russische persbureau Interfax meldt dit zaterdag.

Politiechef

De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg wordt het hoofd van de missie in Oekraïne die stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen opspoort en terugbrengt naar Nederland. Hij geeft leiding aan de medewerkers van het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) en de marechaussees die hen bijstaan.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag laten weten. Aalbersberg heeft zaterdag in Oekraïne overlegd met plaatselijke autoriteiten.

Australië

De Australische premier Tony Abbott en de Russische president Vladimir Poetin hebben zaterdag in een telefoongesprek beklemtoond dat onderzoekers in veiligheid hun werk moeten kunnen doen op het terrein waar de Maleisische Boeing 777 op 17 juli is neergestort. De twee leiders spraken elkaar over de ramp die aan 298 mensen het leven heeft gekost, onder wie 27 Australiërs en 194 Nederlanders, meldde het Russische persbureau Interfax.

Het toestel is neergehaald en kwam in het oosten van Oekraïne neer, niet ver van de Russische grens. In dat gebied vechten separatisten voor aansluiting bij Rusland.

Abbott wil 190 gewapende politieagenten sturen naar de rampplek. Nederland heeft 40 ongewapende marechaussees naar Oekraïne gestuurd.

Vliegtuigen

Op vliegbasis Eindhoven zijn zaterdagmiddag de voorlopig laatste twee vliegtuigen met lijkkisten uit Oekraïne geland. Rond 15.45 uur arriveerden een Nederlandse C130 Hercules en een Australische C17 met ieder 19 kisten.

Sinds woensdag zijn in totaal 227 kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oost-Oekraïne naar Nederland gebracht. In totaal vielen 298 slachtoffers bij de ramp.

Na aankomst zaterdagmiddag is er op de vliegbasis weer een ceremonie. Een trompettist speelt de Last Post en er is een minuut stilte.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne