De Maleisische premier Najib Razak komt naar Nederland om te overleggen over de toegang tot de plek waar vorige week een toestel van Malaysia Airlines neerstortte. 

Dat heeft het kantoor van de minister-president aan persbureau Reuters gemeld.

Naar verwachting komt de premier volgende week naar Nederland om te praten met Mark Rutte. Razak wil dat de internationale onderzoeken vollegde toegang hebben. "Daarvoor is de medewerking van de mensen die het gebied controleren en het Oekraïense leger nodig."

Australische onderzoekers hebben vrijdag op de rampplek van vlucht MH17 nog onbedekte stoffelijke resten van slachtoffers gevonden. Dat zei de Australische premier Tony Abbott zaterdag tijdens een persconferentie. De vondst maakt volgens hem precies duidelijk waarom er een missie naar het gebied moet om de plek van de ramp te beveiligen.

''Overduidelijk zijn er nog onbedekte lichamen in het gebied'', aldus de premier. ''De aanwezigheid van nog niet geborgen resten maken het belangrijker dan ooit dat er een internationaal team naar de rampplek gaat om de resten te bergen, om te helpen bij onderzoeken en om recht te krijgen voor de slachtoffers en hun geliefden'', aldus Abbott.

''Elke dag dat de rampplek niet is beveiligd vindt er meer verstoring plaats en staan de resten bloot aan het vernietigende werk van de Europese zomer, dieren, gerommel et cetera.''

Rebellen

Hoewel er nog geen officiële reactie ligt van de pro-Russische separatisten op de mogelijke komst van een grote missie naar de rampplek van de Boeing van Malaysia Airlines, lijken ze er niet al te veel mensen te willen hebben.

Niet meer dan een man of dertig zouden op de rampplek onderzoek kunnen gaan doen, zo schat de OVSE-missie volgens de Australische krant The Age in.

Vrijdag kregen onderzoekers en waarnemers op de rampplek te horen dat de rebellen vinden dat ze zelf voldoende zwaar materieel hebben om de wrakstukken weg te takelen en naar het station van Torez te brengen. Daarbij zouden ze wel enige buitenlandse hulp willen hebben.

''Er heerste niet echt het gevoel dat ze eenzijdig zouden beginnen met het verplaatsen van spullen, maar dat ze erover denken toch hulp van experts te accepteren. Maar het klonk niet alsof ze een grote menigte wilden, misschien 25 of 35 man'', aldus OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw vanuit het gebied.

Nederlands team

Het Nederlandse team met marechaussees en experts gaat zaterdag nog niet naar de rampplek. Ook blijft het nog onduidelijk of het team zondag wel gaat. Dat meldt de NOS.

Van de nabestaanden van slachtoffers van de crash in Oekraïne heeft nog niet iedereen zich gemeld bij Malaysian Airlines. De luchtvaartmaatschappij doet daarom een belronde om iedereen te bereiken, zegt een woordvoerder zaterdag.

De nabestaanden kunnen aanspraak maken op 5.000 dollar als voorschot op een schadevergoeding. Daarmee kunnen ze de eerste kosten dekken. Over een definitieve schadevergoeding wordt waarschijnlijk pas in een later stadium gesproken.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne