De EU heeft zaterdag de namen van 15 mensen en 18 instanties bekendgemaakt, die zijn toegevoegd aan de sanctielijst tegen Rusland.

Onder de functionarissen zijn het hoofd van de Russische federale veiligheidsdienst Alexander Bortnikov en voormalig premier Mikhail Fradkov. Fradkov is tegenwoordig het hoofd van de belangrijkste Russische buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst SVR.

De EU had donderdag besloten de sancties uit te breiden na het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines boven Oekraïne. Daardoor kwamen een week geleden 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders.

De EU had al sancties ingesteld tegen 72 personen en twee instanties. De tegoeden van die personen zijn bevroren en ze kunnen niet meer in EU-landen reizen.

Andere namen die zijn toegevoegd aan de sanctielijst zijn onder anderen Boris Gryzlov, voormalig parlementsvoorzitter en een vertrouweling van Poetin en Ramzan Kadyrov, de waarnemend president vanTsjetsjenië.

Ook de zelfverklaarde 'Volksrepubliek Donetsk' en 'Volksrepubliek Loehansk' staan nu op de sanctielijst, dat zijn organisaties van pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne