Vanaf vliegbasis Eindhoven zijn vrijdagavond veertig marechaussees vertrokken die gaan helpen met zoeken naar menselijke resten en bezittingen in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort.

Voor hun vertrek werden ze kort toegesproken door de commandant van de Koninklijke Marechaussee, Hans Leijtens.

Ze komen zondag voor het eerst in actie. Over de inzet van de marechaussees werd donderdag besloten. De marechaussees gaan hun werk in Oost-Oekraïne onbewapend doen. Per dag wordt bekeken of het veilig genoeg is om het gebied in te gaan.

Het vliegtuig zal aan het begin van de nacht van vrijdag op zaterdag aankomen in Charkov. De marechaussees gaan dan eerst een paar uur slapen en rusten en daarna reizen ze naar het rampgebied.

Om niet herkend te worden en op hun eigen verzoek werden de marechaussees bij vertrek afgeschermd van de pers. Alleen het vertrek van hun C130 Hercules richting Charkov werd vastgelegd.

Plotselinge oproep

In het toestel zitten ook twintig mensen van de politie, vooral forensisch experts, die in het rampgebied gaan helpen met het onderzoek. Een van hen legde kort voor haar vertrek uit dat ze een paar uur eerder was opgeroepen en nog geen enkel idee heeft wat precies haar opdracht zal zijn in Oekraïne. Ze weet evenmin wanneer ze terugkeert.

Ze vindt het vooral een eer dat ze werd geselecteerd en dat ze iets kan betekenen. De politieagente legde uit dat ze onder andere is gespecialiseerd in slachtofferidentificatie. In het dagelijks leven doet ze sporenonderzoek bij zware misdrijven zoals moord, mishandeling of zedenzaken.

Haar familieleden vonden het vooral erg spannend dat ze zo plotseling naar Oekraïne werd gestuurd.

Luchtmobiele brigade

Militairen van de luchtmobiele brigade zijn beschikbaar om naar Oost-Oekraïne af te reizen om het gebied te beveiligen waar vorige week bijna 300 doden vielen toen een Boeing 777 van Malaysia Airlines neestortte.

Woordvoerders van de militaire vakbonden AFMP en ACOM meldden vandaag dat de luchtmobiele brigade 'geconsigneerd' is, wat betekent dat de militairen zich beschikbaar moeten houden.

De precieze staat van paraatheid van de luchtmobielen en andere afdelingen, zoals de commando's, is niet duidelijk omdat er mogelijk op diplomatiek niveau nog wordt gepraat over de mogelijke inzet van een gewapende internationale missie.

Volgens diplomatieke bronnen in New York wordt die missie nog achter de hand gehouden voor het geval de veiligheid op de rampplek in Oost-Oekraïne niet meer gegarandeerd kan worden.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne