Op vliegbasis Eindhoven zijn vrijdagmiddag de twee toestellen met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp met Malaysia Airlines geland. 

Een Nederlandse C130 Hercules met dertig kisten arriveerde vrijdagmiddag rond 15.45 uur. Een Australische C17 met 45 kisten volgde kort erna.

Het is de derde dag op rij dat de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne naar Nederland komen. Zaterdag worden met twee vliegtuigen nog eens 38 kisten met slachtoffers van Charkov naar Eindhoven vervoerd.

In totaal zijn er dan 227 kisten vervoerd. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders. Op de plek van de rampplek liggen volgens verschillende bronnen nog menselijke resten.

Na de landing van beide transportvliegtuigen werd de Last Post geblazen en volgde een minuut stilte. Rond 18.00 uur waren alle lijkkisten in de rouwwagens geladen en reden ze naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

Ongeveer vijfhonderd nabestaanden woonden de ceremonie bij. Namens het kabinet waren minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Fred Teeven aanwezig. Bovendien waren er tien Tweede Kamerleden en hoge vertegenwoordigers uit achttien landen.

Bekijk beelden van de landing:

Belangstelling

De colonne lijkwagens is vrijdagavond rond 20.00 uur aangekomen bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. In de straten naar de kazerne stonden wederom veel belangstellenden.

Evenals woensdag en donderdag waren de snelwegen A2 en A27 deels afgesloten voor de rit en reden de lijkwagens onder politiebegeleiding. Langs de weg en op viaducten stonden vele belangstellenden om de colonne uitgeleide te doen.

De wagens vervoerden de 75 lijkkisten met de stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegramp van vorige week in Oekraïne. De auto's kwamen van het vliegveld in Eindhoven, waar de stoffelijke resten 's middags waren aangekomen.

De Nederlandse Hercules vertrekt vrijdagavond weer naar Charkov. Dan vliegen veertig onbewapende leden van de Koninklijke Marechaussee mee, die gaan helpen in het rampgebied in het oosten van Oekraïne.

Deze dagen reizen in totaal ook 23 leden van het Nederlandse onderzoeksteam vanuit Charkov naar de rampplek om daar onderzoek te doen naar de stoffelijke resten. 

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne