De veertig onbewapende leden van de Koninklijke Marechaussee die gaan helpen met het zoeken van stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen op de rampplek in Oekraïne, vertrekken vrijdagavond vanaf vliegbasis Eindhoven. 

Dat meldt het ministerie van Defensie.

Het vertrek staat gepland voor 21.00 uur. De marechaussees gaan eerst naar Charkov. Later reizen ze dan verder naar het oosten, naar het gebied waar de separatisten het voor het zeggen hebben. De marechaussees gaan niet-geüniformeerd aan de slag, zodat de rebellen niet geprovoceerd worden.

Premier Mark Rutte zei eerder op de dag in de Tweede Kamer dat uiteindelijk is gekozen voor de marechaussees omdat die heel snel inzetbaar zijn en goed zijn opgeleid.

Het kabinet besluit zaterdag of zondag of het ook gewapende militairen naar Oekraïne stuurt. Dat stelde Rutte vrijdag. Hij benadrukte verschillende keren dat "het nog verre van zeker" is dat dit gaat gebeuren.

Over de zaak wordt nog gesproken bij de Verenigde Naties in New York en met Oekraïne.
Of er een missie komt, hangt onder meer af van politieke kwesties, het volkenrechtelijk mandaat, de medewerking van Oekraïne en Rusland en de invloed van zo'n missie op de separatisten. Volgens de premier is het ook nog niet zeker dat het een "verregaand militair karakter" krijgt.

Bekijk de verklaring van Rutte:

Vraagtekens

De Marechausseevereniging laat weten grote vraagtekens te hebben bij het inzetten van onbewapende marechaussees. De bond maakt zich zorgen over de veiligheid van de groep, zei vice-voorzitter René Schilperoort vrijdagochtend op Radio 1.

Rutte erkende vanochtend in het Kamerdebat dat de inzet van onbewapende marechaussees niet zonder risico's is. "Het is niet in Nijkerk of Putten", dus houdt het kabinet de veiligheidssituatie in het gebied nauwlettend in de gaten.

Bij partijen in de Tweede Kamer leven zorgen over de beveiliging van de onderzoekers, maar met bewapening komen ze het gebied niet binnen, aldus de premier. Het is niet de bedoeling de separatisten te proveceren. Dat is niet in het belang van de repatriëring van de stoffelijke overschotten.

Volgens Rutte is er rond de rampplek een staakt-het-vuren van kracht. Het bestand is wel "fragiel'", zei de minister-president. "De regering van Oekraïne houdt een gevechtsafstand van veertig kilometer, de separatisten tien kilometer. Als het te gevaarlijk wordt, trekt het kabinet de mensen weer terug. Elke dag wordt die inschatting gemaakt"

OVV

Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaan 'hopelijk' in de loop van dit weekeinde onderzoek doen op de rampplek. Dat zegt OVV-voorzitter Tjibbe Joustra vrijdag. Tot nu toe was dat nog niet mogelijk, omdat de veiligheid voor de onderzoekers niet kon worden gegarandeerd.

De onderzoeksraad heeft de leiding over het internationale onderzoek naar de vliegramp. Het gaat niet om een strafrechtelijk onderzoek naar de veroorzakers.

De onderzoeksraad hoopt over ongeveer een week met een eerste feitenrelaas te kunnen komen. "We moeten daarmee wel een slag om de arm houden", aldus Joustra.

Hard gewerkt

Het onderzoeksteam heeft de afgelopen week al hard gewerkt aan een analyse op basis de informatie van onder meer foto's, satellietbeelden en de zwarte dozen. ''Daarmee zijn we al een heel eind gekomen'', vertelt Joustra. ''Daarom kunnen we nu heel gericht onderzoek doen op de rampplek.''

Dat is ook de reden dat de onderzoekers niet de gehele rampplek onderzoeken. Joustra: ''Het is ook niet het voornemen om alle aanwezige brokstukken te verzamelen en over te brengen naar Nederland. Het team zoekt gericht naar bepaalde sporen en specifiek materiaal. Het onderzoek zal zeker een aantal dagen duren. Op korte termijn zijn de eerste feitelijke bevindingen van het onderzoek te verwachten.''

Veiligheidssituatie

Die eerste bevindingen worden dan ook openbaar gemaakt. Wanneer precies is nog niet bekend.

"De snelheid hangt ook af van de veiligheidssituatie in het gebied", legt Joustra uit. "Elke keer dat we onderzoek op locatie willen doen, bekijken we eerst de veiligheidssituatie. Vooraf wordt altijd eerst een actuele inschatting van de dreiging gemaakt."

Op dit moment lopen er drie onderzoeken naar de ramp. Het onderzoek naar slachtoffers, het internationale onderzoek onder leiding van de OVV naar de oorzaak van de ramp en het strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie in Nederland.

Beelden

De politie vraagt iedereen die beelden bezit van het rampgebied om deze beschikbaar te stellen voor het onderzoek, zo werd vrijdag bekendgemaakt. 

"Het onderzoeksteam wil de plek van de ramp, net voor, tijdens en na de ramp in beeld brengen zodat het mogelijk is om een reconstructie te maken van de plaats delict", aldus de politie. "Ook recente beelden kunnen daaraan bijdragen."

Groot wrakstuk

Een tot nu toe nog onontdekt, groot stuk van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat is neergestort in het oosten van Oekraïne, is donderdag aangetroffen in dichte bebossing. Dat heeft OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw op een persconferentie gezegd. 

Het wrakstuk is vrijdag onderzocht. Bociurkiw noemde het deel van het vliegtuig 'verbazingwekkend' groot. Ook zei hij dat het wrakstuk recht naar beneden lijkt te zijn gekomen. Van de zestien ruiten waren maar een of twee gebroken. Dat kan volgens de zegsman iets zeggen over de toedracht van de crash. 

Bij het stuk zijn geen lichamen aangetroffen. 

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne