Het economisch belang van Air France-KLM is volstrekt ondergeschikt aan de waarheidsvinding over wat er precies is gebeurd met de vliegramp van MH17 in het oosten van Oekraïne.

Dat zegt KLM-topman Camiel Eurlings vrijdag in een gesprek met NU.nl, na de presentatie van de halfjaarcijfers van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Hij reageert voor het eerst op het neerstorten van Malaysia Airlines op 17 juli waarbij alle 298 inzittenden omkwamen, onder wie 194 Nederlanders.

De Boeing 777 is naar alle waarschijnlijk neergeschoten met een raket door pro-Russische separatisten die actief zijn in het gebied. 

"Wij willen ten eerste dat alle lichamen zo snel mogelijk terugkomen. Dan moeten we precies uitzoeken wat er is gebeurd en ten derde moeten de schuldigen worden berecht. Alles wat nodig is om dat te bereiken, moet gebeuren. Dat gaat ver boven welke economische belangen dan ook", zegt Eurlings. 

Sancties

Wereldwijd neemt de roep om aanscherping van economische sancties tegen Rusland toe. De Russische regering doet volgens de Europese Unie te weinig aan de onrust in Oost- Oekraïne, waar de pro-Russische separatisten een eigen staat hebben uitgeroepen.

Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, liet al doorschemeren dat de optie van economische sancties tegen Rusland sinds de vliegramp ook op tafel ligt. Dat kan mogelijk ook de burgerluchtvaart raken. Eurlings: "Wij staan staan achter iedere sanctie die gerechtigheid brengt."

Route

De KLM-topman, die spreekt over de meest heftige week in zijn leven, waarschuwt ook voor speculatie over de vraag of de route die Malaysia Airlines vloog wel veilig was. 

De Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië zijn volgens pilotenvereniging ECA gewaarschuwd dat het oosten van Oekraïne te onveilig is en dat er "oorlogshandelingen tegen hun vliegtuigen gepleegd zouden kunnen worden."  

Maar die bewering berust volgens Eurlings op speculaties. "Laten we voorzichtig zijn met het creëren van wilde beelden."

Lees het hele interview: 'Niemand hield rekening met deze waanzin'

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring | Het conflict in Oost-Oekraïne