Vanuit Charkov zijn vrijdagmorgen opnieuw twee vliegtuigen van de Nederlandse en Australische luchtmacht met slachtoffers vertrokken naar Eindhoven.

Beide transportvliegtuigen met in totaal 75 kisten aan boord komen omstreeks 16.00 uur aan. Het is de derde dag op rij dat de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne naar Nederland komen.

Na de landing van beide transportvliegtuigen wordt de Last Post geblazen en volgt een minuut stilte. Als de kisten in de rouwwagens zijn geladen, rijden die naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. De rouwwagens rijden onder meer via de A2 en de A27. Daarvoor worden opnieuw wegen afgezet.

Rijkswaterstaat vreest dat het drukker op de weg zal zijn doordat veel mensen, vooral uit Midden-Nederland, vrijdag met vakantie gaan. De wegendienst herhaalt daarom de oproep aan weggebruikers om tijdens het passeren van de colonne met slachtoffers van de vliegramp niet te stoppen op de rij- en vluchtstroken. Ook uitstappen en langs de weg gaan staan wordt afgeraden.

Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en zijn Australische collega Julie Bishop waren aanwezig bij het vertrek van de Nederlandse Hercules.

''Dit zijn indrukken die mij nooit meer zullen verlaten.'' zei Timmermans, nadat hij de hal in Charkov had bezocht waar de kisten met bodybags met slachtoffers van de vliegramp worden klaargemaakt voor vertrek.

''Er wordt daar met toewijding en vakmanschap eer gedaan aan de slachtoffers'', zei de minister van Buitenlandse Zaken over het werk van de forensische experts. Zij hebben er de afgelopen dagen voor gezorgd dat veel stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp naar Nederland kunnen worden vervoerd om daar te worden geïdentificeerd.

Bewondering

''Het forensisch team heeft een heel zware taak en dat is ook goed aan de mensen te zien'', zei Timmermans. Hij liet weten een ''gigantische bewondering'' te hebben voor hun werk. Hij zei verder dat de sfeer in de hal sereen is en dat recht wordt gedaan aan de slachtoffers.

Timmermans bedankte iedereen voor het werk. De Oekraïners bedankte hij in het Russisch.

Nabestaanden

Gevraagd of het voor nabestaanden mogelijk is om naar de rampplek te gaan, liet Timmermans weten dat hij dat afraadt. ''Het is geen goed idee om naar de plek te gaan. Wij brengen uw geliefden thuis'', beloofde hij.

Timmermans en zijn Australische collega Julie Bishop kwamen vrijdagochtend aan in de Oost-Oekraïense stad Charkov, waar ze spraken met de forensisch specialisten. De bewindslieden keken vrijdag toe hoe een Nederlandse Hercules met kisten vertrok naar Eindhoven.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne