Het kabinet besluit zaterdag of zondag of het ook gewapende militairen naar Oekraïne stuurt. Dat stelde premier Mark Rutte vrijdag. Hij benadrukte verschillende keren dat ''het nog verre van zeker'' is dat dit gaat gebeuren.

Over de zaak wordt nog gesproken bij de Verenigde Naties in New York en met Oekraïne.

Of er een missie komt, hangt onder meer af van politieke kwesties, het volkenrechtelijk mandaat, de medewerking van Oekraïne en Rusland en de invloed van zo'n missie op de separatisten. Volgens de premier is het ook nog niet zeker dat het een ''verregaand militair karakter'' krijgt.

Donderdag werd bekend dat het Nederlandse kabinet veertig marechaussees naar de rampplek in Oekraïne stuurt. Ze gaan daar de onderzoekers helpen bij het zoeken naar slachtoffers op de rampplek en bijdragen aan de waarheidsbevinding.

Australische militairen

De Australische premier Tony Abbott heeft vrijdag bekendgemaakt dat er Australische militairen naar de Oekraïne worden gestuurd om politiemensen die op de rampplek werken te beschermen. Om hoeveel militairen het precies gaat, is nog onbekend. Abbott sprak van ''enige inzet'' van de ADF, de Australische strijdkrachten.

''Veel van de agenten zullen niet bewapend zijn, sommigen van hen kunnen wel bewapend zijn'', aldus Abbott. ''En ja, er zal wat ADF zijn als onderdeel van deze uitzending, als die doorgaat.''

Volgens de premier is er bijna een akkoord met Oekraïne om de troepen en de politiemacht in het Oost-Europese land te stationeren. Het gaat volgens Abbott om een strikt humanitaire missie om de onschuldige slachtoffers thuis te krijgen.

''Dit zal een door de politie geleide missie zijn, een internationale door de politie geleide missie. Een humanitaire missie, dat is wat het is. Om er zeker van te zijn dat we ze thuisbrengen'', aldus Abbott vrijdag.

Bekijk de uitspraken van premier Abbott:

Menselijke resten

''Het spijt me te moeten zeggen dat meer menselijke resten zijn gevonden en we verwachten dat er de komende dagen meer resten zullen worden gevonden'', ging hij verder. Daarom is het volgens de premier belangrijk dat de rampplek behoorlijk wordt beveiligd. Canberra stuurt naast de militairen ook honderd extra agenten naar Europa.

De militairen zullen contact onderhouden met hun collega's in andere door de ramp getroffen landen, waaronder Nederland, meldde de krant Sydney Morning Herald.

Vraagtekens

De Marechausseevereniging laat weten grote vraagtekens te hebben bij het inzetten van onbewapende marechaussees. De bond maakt zich zorgen over de veiligheid van de groep, zei vice-voorzitter René Schilperoort vrijdagochtend op Radio 1.

Volgens Rutte is er rond de rampplek een staakt-het-vuren van kracht. Het bestand is wel ''fragiel'', zei de minister-president. "De regering van Oekraïne houdt een gevechtsafstand van veertig kilometer, de separatisten tien kilometer. Als het te gevaarlijk wordt, trekt het kabinet de mensen weer terug. Elke dag wordt die inschatting gemaakt"

Veiligheid

"Wij maken ons zorgen over de veiligheid van onze mensen", zei Schilperoort. De vereniging en andere bonden die vallen onder FNV Veiligheid zien in de marechaussee de beste kandidaat om naar Oekraïne te sturen, maar niet op deze manier. "Als ik het bericht lees, is deze missie een uitbreiding van het onderzoek, niet de beveiliging van de rampplek."

Schilperoort moest het nieuws naar eigen zeggen uit de media vernemen, maar verwacht vrijdagmiddag bijgepraat te worden. Pas dan wil hij met een definitief oordeel komen.

De forensisch experts in de Oekraïense stad Charkov ronden vrijdag hun werk af.

Geschikt

Volgens FNV Veiligheid is de marechaussee het meest geschikt omdat de militaire politie beschikt over personeel dat getraind is en ervaring heeft op het gebied van object- en persoonsbeveiliging in instabiele gebieden. Zij kunnen als het moet ook direct opschalen naar een hoger geweldsspectrum. Ze moeten daar echter wel bewapend voor zijn. 

Beelden

De politie roept iedereen die beelden bezit van het rampgebied deze beschikbaar te stellen voor het onderzoek, zo werd vrijdag bekendgemaakt. 

"Het onderzoeksteam wil de plek van de ramp, net voor, tijdens en na de ramp in beeld brengen zodat het mogelijk is om een reconstructie te maken van de plaats delict", aldus de politie. "Ook recente beelden kunnen daaraan bijdragen."

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne