De speech die minister Frans Timmermans maandagavond voor de VN hield, is een hit op Youtube. 

Het emotionele betoog van de bewindsman om de lichamen van de slachtoffers van het neergeschoten vliegtuig MH17 te repatriëren en onderzoekers op de rampplek toe te laten, is inmiddels bijna een miljoen keer bekeken op de filmpjessite.

Dit is een uitzonderlijk aantal voor een speech van een politicus.

De toespraak van Timmermans in New York kreeg in binnen- en buitenland heel veel lof. De VN-veiligheidsraad nam hierna een resolutie aan waarin het neerhalen van het toestel van Malaysian Airlines werd veroordeeld.

Facebook

Ook op Facebook, waar Timmermans donderdag iedereen bedankte voor de steunbetuigingen naar aanleiding van zijn speech, werd de tekst van het pleidooi van de minister vele duizenden keren gedeeld.

"Tot de dag van mijn dood zal ik niet begrijpen dat het zo lang duurde voordat reddingswerkers in Oekraïne hun moeilijke werk mochten doen, en dat menselijke resten gebruikt zijn als politiek spelletje”, stelde de bewindsman in zijn toespraak.

"Het moet ondraaglijk zijn om je man of vrouw te verliezen en dan bang te moeten zijn dat een schurk zijn of haar trouwring van zijn lichaam steelt. Die beelden maken ons woedend."

Uur

Timmermans schreef de speech een uur voordat hij het woord kreeg. “Ik heb getracht mijn gevoelens over deze tragedie, die ons land in het hart trof, op papier te zetten. Velen van u laten mij nu weten dat onze gevoelens overeen komen”, stelde de PvdA-minister uit op Facebook. De vliegramp kostte 298 mensen het leven, waaronder 194 Nederlanders.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne