Het kabinet stuurt veertig marechaussees naar de rampplek in Oekraïne. Ze gaan daar de onderzoekers helpen bij het zoeken naar slachtoffers op de rampplek en om bij te dragen aan de waarheidsvinding. 

Ze zullen daarbij geen wapens dragen. Dat zei premier Mark Rutte donderdagavond.

De komende dagen gaan er in totaal 23 leden van het Nederlandse onderzoeksteam vanuit Charkov naar de rampplek.

Volgens Rutte is het voor de marechaussees niet mogelijk om bewapend hun werk te doen in een gebied waar de veiligheidssituatie wisselt. "Ze zijn er niet om te schieten, maar om ondersteunend werk te verrichten", legt de premier uit.  Wanneer ze naar Oekraïne gaan, werd nog niet duidelijk gemaakt.

Bekijk de reactie van Rutte:

Seperatisten

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zei eerder in de Oekraïense hoofdstad Kiev dat de seperatisten beter zullen meewerken bij het bergen van slachtoffers.

"Ik heb de indruk dat het eindelijk ook tot de separatisten is doorgedrongen dat het een kwestie van medemenselijkheid is om te zorgen dat alle menselijke resten worden geborgen'', zei Timmermans. Rutte wilde echter niet ingaan op de vraag of er een akkoord is gesloten met de seperatisten over de toegang van de marechaussees. 

Vliegtuigen

Rutte zegt ook dat er nog tot zeker zaterdag vliegtuigen vanuit Charkov naar Eindhoven zullen vertrekken om kisten met daarin stoffelijke resten te vervoeren. Momenteel zijn er 203 lijkzakken geteld. "Dat zegt weinig over het aantal slachtoffers die zijn geborgen. Daarvoor is meer onderzoek nodig."

In totaal zijn er 298 mensen omgekomen bij de vliegramp met vlucht MH17, precies een week geleden. Daarbij waren 194 Nederlandse doden te betreuren.

Onderzoek

Daarnaast liet Rutte weten dat het kabinet de Tweede Kamer heeft laten weten dat het mogelijkheden bekijkt om het onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne en het terugbrengen van de slachtoffers extra te ondersteunen. 

De premier wilde niet zeggen om welke opties het hier gaat. Eerder werd bekend dat Nederland achter de schermen werkt aan een resolutie die een VN-missie mogelijk moet maken in het rampgebied. Of zo'n missie er komt, zal binnen enkele dagen bekend worden, aldus Rutte.

Missie

Nederland geeft leiding aan het internationaal onderzoek naar de ramp. Daarbij heeft het kabinet als prioriteiten het terugbrengen van de slachtoffers en hun persoonlijke bezittingen en het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Het onderzoekt nu ''de modaliteiten om de bovengenoemde activiteiten, in samenwerking met internationale partners, ter plekke te ondersteunen''.

Een dergelijke kennisgevingsbrief in meestal de voorbode van daadwerkelijke deelname aan een missie. Zo'n missie moet helpen ''bijdragen aan het creëren van een stabielere omgeving'' bij de rampplek. Maar er is ''absoluut geen zekerheid'' dat dit gaat lukken, voegde Rutte eraan toe.

Hij zei dat het kabinet werkt aan een tweesporenbeleid. Ten eerste wordt de capaciteit op de rampplek flink uitgebreid voor het onderzoek ter plaatse. Daarbij gaat het om tientallen experts en marechaussees. En het tweede spoor is dus de mogelijkheid om met internationale partners de onderzoekers te ondersteunen.

Den Haag

In Den Haag vindt maandag internationaal overleg plaats in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. Alle landen die passagiers aan boord van het toestel hadden en Oekraïne zijn daarvoor uitgenodigd, heeft het kabinet donderdagavond laten weten.

De bijeenkomst wordt gehouden bij de Europese justitieorganisatie Eurojust. De bijeenkomst moet leiden tot ''een zo intensief mogelijke samenwerking'' tussen alle betrokken landen. Aan boord van het vliegtuig zaten mensen uit tien verschillende landen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft de eerste stappen al gezet bij de internationale samenwerking. Daarbij gaat het vooral om delen en vergaren van informatie. Het OM is een oriënterend onderzoek naar de ramp begonnen. Officier van justitie Thijs Berger van de afdeling internationale misdrijven is daarvoor naar Kiev gereisd.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne