Ook de tweede zwarte doos van rampvlucht MH17 is intact. Er is geen bewijs voor manipulatie van de Flight Data Recorder gevonden. 

Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag laten weten.

De raad meldde woensdag al dat er geen bewijs was gevonden voor manipulatie van de andere zwarte doos, de Cockpit Voice Recorder. Daarop staan de opgenomen gesprekken uit de cockpit.

Het onderzoeken van de beide zwarte dozen "zal nog geruime tijd vergen", aldus de Onderzoeksraad.

Zwarte doos

Elk passagiersvliegtuig heeft twee zwarte dozen. De ene slaat vluchtgegevens als snelheid en hoogte op, de andere neemt de gesprekken in de cockpit op. Die informatie is belangrijk voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp.

De beide zwarte dozen van het ramptoestel zijn overgebracht naar de Britse Air Accidents Investigation Branch in Farnborough, een instituut dat vliegtuigongelukken onderzoekt.

Bewondering

Minister Frans Timmermans is met zijn Australische collega Julie Bishop in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor overleg met de regering over de verdere gang van zaken rond het onderzoek naar de ramp. Hij sprak zijn bewondering uit voor de Oekraïense regering en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). 

Ook heeft hij gesproken met de seperatisten. Volgens Timmermans zal de samenwerking tussen hen en Nederland bij het bergen van slachtoffers op de rampplek "duidelijker" zal zijn. "Mijn indruk is dat het tot hen is doorgedrongen dat het een kwestie van medemenselijkheid is om te zorgen dat alle menselijke resten worden geborgen."

Timmermans wijst erop dat de situatie met het uur kan veranderen. "De situatie is broos omdat er in de buurt van de plek gevochten wordt." Van de Oekraïense president Petro Porosjenko heeft hij in ieder geval de garantie gekregen dat het leger zich zal houden aan het staakt-het-vuren. 

Bewapende missie

Timmermans hield zich op de vlakte over een mogelijke bewapende missie in het rampgebied die ervoor moet zorgen dat onderzoekers er hun werk kunnen doen. ''We zullen leiding aan het onderzoek geven en kijken welke additionele middelen daarvoor nodig zijn'', aldus de bewindsman.

Hij benadrukte dat Nederland als leider van het onderzoek op de rampplek er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat alle stoffelijke resten uit het gebied terug kunnen naar de landen waar ze vandaan komen. ''Wat daar precies voor nodig is, moet heel goed worden bekeken. Op het resultaat daarvan, kan ik niet vooruitlopen.''

Gerucht

Dat er nog zestien lichamen liggen onder wrakstukken van het neergeschoten vliegtuig in Oekraïne, is voor de leider van het forensisch team nog steeds ''een gerucht''. Specialisten zoeken volgens hem samen met de Oekraïense overheid uit wat ervan waar is.

Op welke manier dat gebeurt, kon de Nederlander Jan Tuinder, hoofd van het coördinatiecentrum in de Oost-Oekraïense stad Charkov, niet zeggen. Het Russische persbureau Itar-Tass meldde woensdag dat de 'Volksrepubliek Donetsk’ had bekendgemaakt dat de zestien lichamen waren aangetroffen.

De doden, die onder wrakstukken van de romp van het vliegtuig van Malaysia Airlines zouden hebben gelegen, zouden naar een koelwagon in Torez worden gebracht.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne