In Delft en het Limburgse Helden is donderdag de vliegramp in Oekraïne herdacht. In beide plaatsen woonden drie inzittenden van het toestel van Malaysia Airlines, dat uit de lucht werd geschoten.

In Hoofddorp en Roosendaal zijn de komende dagen ook herdenkingen, in Drachten wordt gewerkt aan een stille tocht voor de slachtoffers.

In Delft liepen ongeveer zevenhonderd mensen door de wijk Buitenhof. Daar woonden een moeder (37), haar 17-jarige dochter en haar 13-jarige zoon, die in het rampvliegtuig zaten.

De vriend van het 17-jarige meisje en burgemeester Bas Verkerk spraken de de aanwezigen toe. Bij het huis van de familie werden bloemen en knuffels neergelegd. Verkerk noemde het ''hartverwarmend dat er zo veel aandacht was'' en hij was ''geroerd door de aandacht en het respect'' van de deelnemers en de organisatie.

Limburg

In het Limburgse Helden werd een herdenkingsbijeenkomst gehouden op initiatief van de familie van drie omgekomen inwoners. Daar kwamen zo'n 1.500 mensen op af.

In Maastricht hielden ongeveer honderd militairen en burgers een avondwake op het Vrijthof inclusief Last Post. In Venlo waren zo'n 250 mensen bij een herdenking.

Hooddorp

In Hoofddorp, vlak bij Schiphol, is vrijdagavond een stille tocht bij de Toolenburgerplas. Vijf mensen uit Hoofddorp en drie uit Zwanenburg kwamen bij de ramp om het leven.

Volgende week dinsdag is er een herdenkingsdienst op het Tongerloplein in Roosendaal voor een omgekomen inwoner van de Brabantse plaats. De man uit Roosendaal was op reis met zijn vriendin uit Goirle. ''Op een later moment zal voor haar door familie en vrienden in Goirle ook een herdenking worden georganiseerd'', aldus Roosendaal.

In Drachten organiseren inwoners een stille tocht, die volgende week woensdag zou moeten plaatsvinden. ''De vergunning is aangevraagd. Wij moeten die verlenen en dat gaan we wel doen. Maandag is er weer contact met de initiatiefnemers om alles rond te maken'', zegt een woordvoerster van de gemeente Smallingerland, waar Drachten onder valt. Het tijdstip, de route en het aantal verwachte deelnemers zijn nog niet bekend. Bij de ramp kwamen twee mensen uit het nabijgelegen Gorredijk om het leven.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne