Donderdagmiddag zijn opnieuw twee vliegtuigen met kisten waarin stoffelijke overschotten zitten van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne geland op de vliegbasis in Eindhoven.

Het Nederlandse C130 Hercules-vliegtuig met 34 kisten landde rond 15.40 uur op het vliegveld. Vlak daarna arriveerde de Australische C-17 met veertig kisten.

Bij de landing wordt er net als woensdag een ceremonie gehouden. Iets na 16.00 uur werd de Last Post geblazen, waarna een minuut stilte in acht werd genomen door de aanwezigen. 

Vanaf 16.10 uur werden de kisten één voor één in de rouwwagens getild. Rond 18.00 uur zijn ze in een colonne onder politiebegeleiding vertrokken richting de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Hiervoor zijn de wegen vrijgemaakt door de politie. Rond 20.00 uur kwamen de lijkwagens aan bij de kazerne.

De maximumsnelheid op de rijbanen op de andere kant ging omlaag zodra de stoet langsrijdt. Over een lengte van vijf kilometer mocht het verkeer niet harder dan 70 kilometer per uur rijden. 

Agenten zagen erop toe dat mensen niet hun auto's stilzetten en de snelweg oversteken om hun respect te tonen. Ook werd het afgeraden langs de weg staan. Rijkswaterstaat adviseerde om een parkeerplek op te zoeken als mensen respect willen tonen. Desondanks stonden er veel toeschouwers op viaducten. 

Indrukwekkende stoet

Langs de weg naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum was het donderdagavond minder druk dan woensdag. De emotie was er bij veel mensen niet minder om.

Toen de indrukwekkende stoet van 74 lijkwagens aankwam bij de kazerne, brak er een spontaan, minutenlang applaus los van de duizenden mensen die langs de route stonden. Er werd gehuild en mensen zochten steun bij elkaar.

Een meisje van een jaar of 20 uit Enschede zei "Welkom thuis'' bij het voorbijrijden van de lijkwagens, waarin de genummerde houten kisten zichtbaar waren. "Een klasgenote van mij zat in het toestel''. Ze is er speciaal voor uit Enschede naar Hilversum gekomen, om het besef dat haar klasgenote er niet meer is beter te laten doordringen.

Nadat de colonne het kazerneterrein was opgereden, dromden de mensen samen bij de ingang, om bloemen, briefjes en knuffelbeesten neer te legen bij de bloemenzee die er al lag.

Regering

Namens de regering waren ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Edith Schippers (Volksgezondheid) aanwezig bij de landing van de vliegtuigen, net als vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer. Daarnaast is er veel pers aanwezig voor de ceremonie.

Ook zijn er ongeveer tweehonderd nabestaanden aanwezig. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dit keer afwezig. Ook premier Mark Rutte is er niet bij.

Timmermans

Vrijdag landen er op Eindhoven weer militaire vliegtuigen met slachtoffers van de ramp. Rond 16.00 uur komen er weer 74 kisten aan. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is erbij in Charkov, kondigde hij donderdag aan. 

Hij vliegt vrijdagmorgen van Kiev naar Charkov. Hij bezoekt de fabriekshal waar de kisten met stoffelijke resten voor vertrek gereed worden gemaakt. Hij wil met zijn bezoek de forensische experts en anderen die dit werk uitvoeren, een hart onder de riem steken.

De lichamen van de slachtoffers worden met hetzelfde ceremonieel onthaald als op woensdag en donderdag. Dat houdt in dat er een minuut stilte zal worden gehouden na de landing en dat de lijkkisten een voor een in lijkwagens geladen zullen worden. Die rijden vervolgens onder politiebegeleiding naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar identificatie zal plaatsvinden.

Als nabestaanden dat willen, kunnen ze de ceremonie bijwonen. Namens het kabinet zijn minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) aanwezig op Eindhoven Airport.

Rutte zei donderdagavond dat in ieder geval tot en met zaterdag er slachtoffers gerepatriëerd zullen worden.

Afgesloten

Delen van de snelwegen A2 en A27 zullen vrijdagavond weer tijdelijk worden afgesloten voor het transport van de lijkkisten. Volgens Rijkswaterstaat moet het verkeer aan het begin van de avond rekening houden met afsluitingen. Rond Eindhoven en Hilversum zijn ook enkele provinciale wegen tijdelijk dicht.

Enkele kilometers voor de colonne wordt, net als op woensdag en donderdag, de weg vrijgemaakt. Rijkswaterstaat adviseert belangstellenden om niet te stoppen op rij- en vluchtstroken. Ook langs de snelweg staan is geen goed idee.

In de tegengestelde richting wordt de maximumsnelheid tijdens het passeren van de colonne verlaagd, zodat de politie kan ingrijpen als het gevaarlijk wordt.

Vertrokken

De twee vliegtuigen waren donderdag vertrokken vanuit de Oekraïense stad Charkov. Het eerste militaire vliegtuig steeg rond 11.00 uur op en twee uur later vertrok het tweede vliegtuig. Bij het vertrek was er dit keer geen ceremonie.

Woensdag kwamen de eerste veertig kisten met stoffelijke overschotten aan in Nederland. Het was in heel Nederland een dag van nationale rouw. 

Bekijk beelden van de landing:

Identificeren

Een internationaal team van tweehonderd mensen is momenteel bezig met het identificatieproces. Het team bestaat uit 120 Nederlanders en 80 mensen uit Duitsland, België, Groot-Brittannië, Australië, Indonesië, Nieuw-Zeeland en Maleisië.

Er wordt ''zij-aan-zij'' gewerkt, om de lichamen terug te kunnen geven aan de nabestaanden, zo zei Arie de Bruyn, woordvoerder van het Landelijk Team Forensische Opsporingen (LTFO). Dat proces kan lang duren.

''Dat gaat heel veel tijd kosten'', stelde De Bruyn. Hij stelde dat het team last heeft van het zogenoemde ''CSI-complex, het idee dat we binnen een kwartier in staat zouden zijn te matchen of DNA te verzamelen. Dat verzamelen van informatie is niet in een dag gedaan''.

De Bruyn gaat ervan uit dat het weken of zelfs maanden gaat duren. Er is volgens hem nog geen goede inschatting te maken. ''Er kwamen veertig kisten binnen, we zijn gewoon begonnen.'' Hij gaf aan nog niet te weten wat er nog allemaal aankomt en zijn team te wachten staat.

Dubbele nationaliteit

Bij de vliegramp in Oekraïne, precies een week geleden, kwamen 298 mensen om het leven. Donderdag werd bekend dat het aantal overleden Nederlanders is verhoogd naar 194. Aan boord was een vrouw met zowel een Duitse als Nederlandse nationaliteit.

Dossier vliegramp Oekraïne

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne

Ceremonie slachtoffers MH17

Donderdagmiddag zijn opnieuw twee vliegtuigen met kisten waarin stoffelijke overschotten zitten van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne geland op de vliegbasis in Eindhoven. © ANP
Minister Ronald Plasterk (M) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Edith Schippers (R) van VWS op vliegbasis Eindhoven tijdens de terugkeer van de eerste slachtoffers van vliegramp MH17. © ANP
Het Nederlandse C130 Hercules-vliegtuig met 34 kisten landde rond 15.40 uur op het vliegveld. Vlak daarna arriveerde de Australische C-17 met veertig kisten. © ANP
Vanaf 16.10 uur worden de kisten één voor één in de rouwwagens getild. Daarna zullen ze in een colonne onder politiebegeleiding naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum rijden. © ANP
Een trompettist speelt voorafgaand aan de minuut stilte. © ANP
De rouwstoet staat klaar om te vertrekken. © ANP
De kolonne onder politiebegeleiding onderweg naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. © NU.nl/Michiel Wasmus
De kolonne onderweg naar de legerkazerne Korporaal van Oudheusden in Hilversum. © ANP
Langs de weg naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum was het donderdagavond minder druk dan woensdag. De emotie was er bij veel mensen niet minder om. © ANP
Toen de indrukwekkende stoet van 74 lijkwagens aankwam bij de kazerne, brak er een spontaan, minutenlang applaus los van de duizenden mensen die langs de route stonden. © NU.nl/Henri Westerveld
Het Nederlandse C-130 Hercules vliegtuig vertrok om 11.00 uur vanuit Charkov naar Nederland met aan boord de lijkkisten van de slachtoffers van de vliegramp. © ANP
Een Australische C17 vertrekt aan het begin van de middag vanaf het vliegveld van Charkov met een deel van de lichamen van de slachtoffers. © anp
Een bloemenzee bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. De ceremonie voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is donderdag gelijk aan die van woensdag. © ANP
Schiphol krijgt een permanent gedenkteken voor de slachtoffers van rampvlucht MH17. © ANP
Een vlag hangt halfstok op de Korporaal Van Oudheusdenkazerne. Donderdag zullen rond 16.00 uur nog eens 74 lijkkisten aankomen in Eindhoven. © ANP
Politie-onderzoekers uit Maleisie arriveren bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp van MH17 plaatsvindt. © ANP
Een piloot brengt donderdagochtend een saluut bij de steeds groeiende bloemenzee op Schiphol. Alle slachtoffers van de vliegramp zullen donderdag met dezelfde ceremonie worden ontvangen. © ANP
De Australische gouverneur-generaal Peter Cosgrove brengt donderdag een bezoek aan premier Mark Rutte. Cosgrove arriveerde even na 11.00 uur bij het ministerie van Algemene Zaken. © ANP
Voor een tweede keer binnen een week brengt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken een bezoek aan Oekraïne. Of hij ook naar Charkov gaat, is nog niet duidelijk. Vanaf de luchthaven van die stad in het oosten van Oekraïne vertrekken de stoffelijke resten naar Nederland. © ANP
Minister Timmermans wordt begeleid door zijn Oekraïense collega Pavlo Klimkin in Kiev. © ANP
In de Maleisische stad Kuala Lumpur, de eindbestemming van vlucht MH17, maakt een straatartiest met graffiti een wandtekening. © AFP
Het aantal Nederlandse slachtoffers van de ramp is verhoogd naar 194. © AFP