De resolutie over een VN-missie op de plek van de vliegramp in Oekraïne is bijna klaar. Dat hebben bronnen binnen de VN donderdag laten weten.

In de ontwerpresolutie komt te staan dat de plek van de ramp wordt beveiligd door een missie die bestaat uit politieagenten en militairen.

De Nederlandse, Australische en Oekraïense VN-vertegenwoordigers komen ''zeer waarschijnlijk'' donderdag al tot een akkoord.

De resolutie moet daarna nog worden behandeld door de VN-Veiligheidsraad. Als de drie landen donderdag akkoord gaan, wordt de resolutie vrijdag waarschijnlijk voorgelegd voor stemming in de VN-Veiligheidsraad.

Andere bronnen binnen de Verenigde Naties zeggen dat door verschillende landen inderdaad wordt gesproken over een resolutie, maar dat die pas aan de Veiligheidsraad wordt voorgelegd als ''de situatie in Oost-Oekraïne uit de hand zou lopen en de veiligheid van de onderzoekers in het gedrang komt''.

De Nederlandse vertegenwoordiging wil niet reageren. Ook de Russische delegatie geeft geen commentaar. Rusland heeft vetorecht en kan de resolutie in de Veiligheidsraad blokkeren. Australië is van de drie landen die aan het voorstel werken, het enige land met een zetel in de Veiligheidsraad.

Abbott

Eerder op de dag liet de Australische premier Tony Abbott weten dat hij met zowel de Oekraïense president Porosjenko als de Russische president Vladimir Poetin heeft gesproken.

De Russische president staat volgens Abbott niet onwelwillend tegenover een missie. Poetin vindt het belangrijk dat de rampplek wordt veiliggesteld door internationale agenten, aldus Abbott.

Abbott liet ook weten dat vijftig agenten uit zijn land op weg zijn naar Londen. ''We zijn klaar om Australische agenten in te zetten in Oekraïne, waar ze als onderdeel van een internationaal team onder leiding van de Verenigde Naties de rampplek kunnen beveiligen", zei Abbott.

Kabinet

Eerder kwam al naar buiten dat het kabinet vermoedelijk nog voor het debat over de vliegramp vrijdag in de Tweede Kamer een zogeheten notificatiebrief naar Kamerleden stuurt, vermoedelijk over het sturen van een politiemissie naar Oekraïne. 

Dat melden ingewijden donderdag. In zo'n schrijven laat het kabinet weten de mogelijkheid en wenselijkheid van een bijdrage aan een missie te onderzoeken. Het is bijna altijd de voorbode van de deelname aan een missie.

Als het kabinet daadwerkelijk besluit tot een missie, dan volgt een zogeheten artikel 100-brief, waarin de missie tot in detail wordt uiteengezet. Dan volgt nog een debat, waarbij uiteindelijk de hele Kamer moet instemmen met de missie.

Formeel heeft het kabinet de instemming van het parlement niet nodig, maar in de praktijk wordt altijd gezocht naar een zo breed mogelijk draagvlak. Omdat er spoed achter zit, vindt het debat mogelijk maandag, dinsdag of woensdag plaats. 

VN-resolutie

Ondertussen werkt het kabinet aan een VN-resolutie die een bewapende missie mogelijk moet maken om de rampplek in het oosten van Oekraïne te beveiligen.

Dat is nodig omdat een internationaal onderzoeksteam daar op dit moment niet veilig de oorzaken van de vliegramp kan onderzoeken. Ook liggen er zeer waarschijnlijk nog slachtoffers.

Nederland moet toestemming vragen

Voordat van een dergelijke missie sprake kan zijn, moet Nederland eerst toestemming vragen aan de leiders van de Volksrepubliek Donetsk. Dat zei Sergej Kavtaradze, een woordvoerder van de eenzijdig uitgeroepen volksrepubliek, donderdag. De separatisten zeggen niet principieel tegen een politiemissie te zijn. 

Het is de vraag of Nederland, of welk ander land dan ook, bereid is de separatisten om toestemming te vragen. De leiders van de separatisten in Donetsk om toestemming vragen komt impliciet neer op een erkenning van hun gezag.

Debat

De Tweede Kamer debatteert vrijdag met premier Mark Rutte en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de crash die bijna friehonderd levens kostte, waaronder die van 194 Nederlanders.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken kan er niet bij zijn omdat hij sinds donderdag in Oekraïne verblijft. Maandag heeft Rutte de Kamer al bijgepraat over de vermoedelijk neergeschoten Boeing 777 van Malaysia Airlines.

Draagvlak

De partijen in de Kamer zijn nog terughoudend in hun reacties op een mogelijke missie. Een enkele wil reageren. De PvdA geeft het kabinet de ruimte en wacht de voorstellen af.

Louis Bontes van Voor Nederland (VNL) vindt wel dat een dergelijke missie robuust moet zijn. Wat Kees van der Staaij (SGP) betreft staan ''alle opties open''. Hij voegt eraan toe: ''Laat alle mogelijkheden en het draagvlak daarvoor maar snel en goed in kaart gebracht worden''.

D66 vindt het belangrijk dat er eindelijk onafhankelijk onderzoek kan plaatsvinden en wacht een eventueel kabinetsvoorstel af.

VN-missie

Het kabinet heeft een sterke voorkeur voor een VN-missie. Hoe de missie er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat het de bedoeling is om het binnen enkele dagen rond te hebben.

Nederland heeft sinds donderdag officieel leiding in het onderzoek naar de ramp. Timmermans tekende in Kiev met zijn Oekraïense collega Pavlo Klimkin een overeenkomst daarover. Daarmee is de juridische basis gelegd waarop Nederland met dat onderzoek op vreemde bodem verder kan.