Op de plek van de vliegtuigcrash in Oekraïene, waarbij 298 doden vielen, mogen wrakstukken worden verplaatst om nog aanwezige slachtoffers te kunnen bergen.

Dat laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag weten nadat ze hierover een verzoek hebben ontvangen via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

"De Onderzoeksraad vindt het van groot belang dat zoveel mogelijk slachtoffers naar Nederland terugkeren om te worden geïdentificeerd en overgedragen aan hun nabestaanden", zegt de Raad in een verklaring

De wrakstukken zullen worden verplaatst door ''lokale partijen'', maar het is niet bekend wie dat zijn. De Onderzoeksraad leidt het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp.

Nieuwe wrakstukken

Internationale onderzoekers uit Maleisië en Australië hebben ook nieuwe grote wrakstukken bekeken van de vliegramp van afgelopen week in Oekraïne.

Volgens een woordvoerder van de OVSE lagen de stukken in bebost gebied en zijn ze grotendeels intact. Zelfs de ruiten zitten er nog in, aldus Michael Bociurkiw.

Ogen open

De experts ''houden hun ogen open voor menselijke resten'', aldus de OVSE'er. Op de rampplek zijn drie Maleisische luchtvaartexperts, twee Australische diplomaten en een Australische forensisch expert.

Daarnaast is er een team van OVSE'ers. Het team heeft volgens Bociurkiw redelijk goede toegang tot de rampplek.

Hij liet wel weten dat de rebellen voor ''beveiliging'' zorgen. Op de OVSE'ers en wat journalisten na, is de rampplek verlaten, volgens Bociurkiw. Er zijn geen Oekraïense bergingswerkers meer actief. Het team van twaalf mensen heeft foto's, aantekeningen en kaarten gemaakt van de brokstukken.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne