De EU-lidstaten buigen zich donderdag over nieuwe sancties tegen Rusland nadat boven het buurland Oekraïne een passagiersvliegtuig is neergehaald.

Zij bekijken of de Russen wel genoeg doen om de spanningen in Oost-Oekraïne te verminderen, waar pro-Russische separatisten strijden tegen het Oekraïense leger.

De ambassadeurs van de 28 EU-lidstaten in Brussel bespreken de voorstellen die de Europese Commissie heeft opgesteld. Het gaat daarbij om strafmaatregelen die onder meer de Russische financiële sector en de gasindustrie moeten treffen.

De ambassadeurs zullen een advies opstellen waarover dan op een later tijdstip op een hoger niveau een besluit moet worden genomen.

Advies

Woordvoerders van de Europese Commissie verwachten dat advies nog niet deze donderdag. Zij gaan ervan uit dat de ambassadeurs hun beraad over de voorstellen van de commissie volgende week voortzetten.

Daarnaast willen de ambassadeurs een zwarte lijst uitbreiden van personen, instanties en bedrijven die op de een of andere manier schuldig zijn aan de onrust in Oost-Oekraïne of daarvan profiteren. Hun Europese tegoeden worden bevroren en zij komen de EU niet meer in. De zwarte lijst is ook bedoeld voor degenen die betrokken zijn bij de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim.

Volgens diplomaten worden de nieuwe namen op de lijst mogelijk donderdag of vrijdag bekendgemaakt.

Oorlogsschepn

De regel is dat ondertekende en betaalde contracten worden nageleefd. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, gezegd over de kritiek op de leverantie van twee Mistral-oorlogsschepen aan Rusland.

De Britse premier zei maandag dat alle EU-landen moeten besluiten geen militaire uitrusting aan Rusland te leveren wegens de steun van dat land aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. 

Ondenkbaar

Hij noemde het ''ondenkbaar'' dat de Britten in de huidige omstandigheden oorlogsschepen aan Rusland zouden leveren. De Amerikaanse president Barack Obama zei het te betreuren dat Frankijk niet heeft besloten de levering van de schepen op te schorten.

Fabius wees er tegenover een Frans radiostation op dat het contract in 2011 is getekend. ''Dat deed niet deze regering, maar dat doet er weinig toe. En er is een regel die luidt dat getekende en betaalde contracten worden nagekomen'', zei Fabius.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne