
Aantal Nederlandse doden vliegramp verhoogd naar 194
Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt. Eerder werd er gesproken van 193 Nederlandse slachtoffers.
Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines precies een week geleden, kwamen 298 mensen om het leven. Het aantal Nederlandse doden is verhoogd doordat er een vrouw aan boord was met een dubbele nationaliteit.
Ze reisde op een Duits paspoort en werd met die nationaliteit opgenomen op de lijst van slachtoffers. Waarom de vrouw nu op de Nederlandse lijst is gezet, wil Buitenlandse Zaken uit privacyoverwegingen niet kwijt.
Eerder werd het Nederlandse dodental al naar boven bijgesteld van 192 naar 193. Ook dat had te maken met een inzittende met een dubbele nationaliteit.
Charkov
Vanuit Charkov komen donderdag weer 74 kisten aan met stoffelijke resten van de slachtoffers van vlucht MH17. Opnieuw wordt bij aankomst in Eindhoven een ceremonie gehouden.
Het eerste militaire vliegtuig steeg rond 11.00 uur op in Charkov. Het tweede militaire vliegtuig vertrok vlak voor 13.00 uur richting Nederland. Het ging nu om een toestel van de Australische luchtmacht. In tegenstelling tot woensdag werd er dit keer bij het vertrek geen ceremonie gehouden.
Rond 16.00 landen de twee vliegtuigen naar verwachting kort na elkaar op vliegbasis Eindhoven. In het ene vliegtuig worden 44 kisten vervoerd, in het andere dertig.
Ceremonie
De ceremonie is hetzelfde als die van woensdag, maar de koning en koningin zijn er niet bij. Ook premier Mark Rutte is er waarschijnlijk niet. Wel zijn namens de regering ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Edith Schippers (Volksgezondheid) aanwezig, net als vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer.
Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag. "Alle slachtoffers van de vliegramp zullen met dezelfde ceremonie worden ontvangen."
Opnieuw zal de Last Post worden geblazen, waarna een minuut stilte in acht zal worden genomen door de aanwezigen. Namens het kabinet is minister Edith Schippers aanwezig.
Daarna worden de kisten één voor één uit de toestellen en in rouwwagens getild. Deze zullen in kolonne naar legerkazerne Korporaal van Oudheusden in Hilversum rijden, waar de lichamen zullen worden geïdentificeerd.
Het vertrek van het eerste vliegtuig:
Weekeinde
Als de 74 kisten donderdag naar Nederland zijn overgevlogen, wil dat niet zeggen dat er dan al 114 lichamen zijn vervoerd, benadrukt Jan Tuinder, hoofd van het coördinatiecentrum Oekraïne. In de kisten zitten menselijke resten en in sommige kisten kunnen meerdere lijkzakken zitten.
Tuinder streeft ernaar dat in het weekeinde alle lijkenzakken naar Nederland zijn vervoerd die met de trein naar Charkov waren overgebracht. Autoriteiten gaan ervan uit dat het forenisch werk in Charkov donderdag wordt afgerond.
Vrijdag zullen opnieuw rond het middaguur lokale tijd vliegtuigen met lijkkisten vanuit Charkov naar Eindhoven vliegen. Het is niet uitgesloten dat er zaterdag ook nog een vlucht moet plaatsvinden.
De forensisch experts weten vrijwel zeker dat er op de rampplek menselijke resten zijn achtergebleven. Maar onduidelijk is nog hoeveel dat er zijn en of en wanneer de experts daarheen gaan voor nader onderzoek.
Niet massaal
Het verkeer moet donderdag rekening houden met dezelfde gang van zaken als woensdag: de rouwwagens rijden onder meer via de A2 en A27 naar de kazerne. Dat betekent dat de politie opnieuw de wegen vrijmaakt voordat de rouwstoet arriveert.
Wel zal de stoet volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat minder massaal verlopen, omdat het voor mensen weer een gewone dag is. "Het verkeer zal zich anders gedragen", aldus de woordvoerder tegen Radio 1.
Woensdag was in heel Nederland een dag van nationale rouw.
Rijkswaterstaat houdt wel weer rekening met weggebruikers en andere belangstellenden die willen stoppen of kijken.
Voor Rijkswaterstaat was de eerste colonne woensdag "heel spannend" omdat mensen op de andere rijbaan plots stopten op de weg of op de vluchtstrook, mensen te dicht langs de weg stonden of zelfs overstaken. "Dat is levensgevaarlijk, vooral niet doen", adviseert de woordvoerder.
Vliegverkeer
Ook het vliegverkeer op Eindhoven Airport ligt gedurende de ceremonie na de aankomst van de lijkkisten uit Oekraïne donderdagmiddag weer volledig stil. Vanaf 15.45 uur tot 18.30 uur vertrekken en landen er geen civiele vliegtuigen. Het bedrijf heeft dat donderdag gemeld.
Luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf of zij vluchten vervroegen, vertragen of naar een ander vliegveld laten uitwijken.
Woensdag lag het vliegverkeer ruim twee uur stil. Luchtvaartmaatschappijen kozen ervoor om later te vertrekken. Als gevolg keerde een toestel van Transavia pas ruim na sluitingstijd terug, rond 1.00 uur.
Eindhoven Airport verwacht donderdag een vergelijkbaar scenario. Aan omwonenden is begrip gevraagd als er na sluitingstijd nog vliegtuigen vliegen.
Australië
De gouverneur-generaal van Australië, Peter Cosgrove, is donderdag ontvangen door premier Mark Rutte. Ook 27 Australische burgers verloren het leven bij de de vliegramp.
De mannen deelden volgens de Rijksvoorlichtingsdienst verhalen over de contacten met nabestaanden, onder wie die van slachtoffers met Australisch-Nederlandse banden. Cosgrove was woensdag ook aanwezig bij de aankomst in Nederland van de eerste slachtoffers van de vliegramp.
Brief
Vermoedelijk stuurt het kabinet nog voor het debat over de vliegramp vrijdag in de Tweede Kamer een zogeheten notificatiebrief naar Kamerleden. Dat melden ingewijden. In zo'n schrijven laat het kabinet weten de mogelijkheid en wenselijkheid van een bijdrage aan een missie te onderzoeken. Het is bijna altijd de voorbode van de daadwerkelijke deelname aan een missie.
Het kabinet werkt aan een VN-resolutie die een bewapende missie mogelijk moet maken om de rampplek in het oosten van Oekraïne te beveiligen. Dat is nodig omdat een internationaal onderzoeksteam daar op dit moment niet veilig de oorzaken van de vliegramp kan onderzoeken. Ook liggen er zeer waarschijnlijk nog slachtoffers van de vliegtuigramp.