Op Schiphol was het woensdagmiddag om 16.00 uur indrukwekkend stil. Honderden reizigers en medewerkers hielden op de luchthaven, net als op vele andere plekken in het land, een minuut stilte.

Bij de minuut stilte werden de slachtoffers herdacht van de vliegramp in Oekraïne. Daarbij kwamen donderdag 298 mensen om, onder wie 193 Nederlanders.

Na die minuut werden bij de herdenkplek voor de vertrekhal bloemen gelegd namens onder meer Schiphol, de Koninklijke Marechaussee en de douane. KLM-topman Camiel Eurlings maakte samen met collega's een emotionele wandeling langs de bloemenzee.

Medewerkers van de luchthaven en van touroperators, KLM-personeel en anderen die hun werkplek op Schiphol hebben, reizigers en toeristen. Ze kwamen massaal samen op de plek vanwaar de fatale vlucht vorige week donderdag was begonnen. Velen hielden elkaar stevig vast en hier en daar werd een traan gelaten.

Nationale rouw

De minuut stilte werd gehouden vlak na de landing in Eindhoven van de vliegtuigen met de eerste lichamen van de slachtoffers van de vliegramp. Rond 16.05 uur werd met trompetsignaal de Last Post een minuut stilte aangekondigd. 

Bij verschillende instanties in Nederland is de gang van zaken woensdag aangepast in verband met de dag van nationale rouw. Op gemeentelijke gebouwen in veel steden hangen de vlaggen woensdag halfstok en luiden veel kerken de klok.

Treinen

De treinen in Nederland stonden tijden het herdenkingsmoment een minuut stil. In het anders zo luid bonkende hart van Rotterdam deed de heersende stilte vreemd aan. Bij het Centraal Station hielden mensen halt. Trams en bussen wachtten langer dan normaal, terwijl in plaats van bouwgeluiden in de verte het gebeier van kerkklokken klonk.

Tussen de duizend en 1500 mensen verzamelden zich in Utrecht op het Domplein voor een herdenking. Onder hen was burgemeester Jan van Zanen. De menigte woonde het luiden van de rouwklok Salvator in de Domtoren bij en was daarna een minuut stil.

Muisstil

In de binnenstad van Enschede was het op de volle terrassen muisstil en bij een zwembad in Almelo stelden de zwemmers zich in stilte langs de rand van het bad op. Bij de Heuvelse kerk in Tilburg verzamelden zich honderden mensen.

Daar waren vanaf 15.55 uur de kerkklokken te horen. Na de minuut stilte ondertekenden veel aanwezigen het condoleanceregister. Even verderop, bij de Tilburgse kermis, waren de duizenden bezoekers op het moment van de herdenking stil.

Hilversum

De poort van de Korporaal van Oudheusdenkazerne aan de rand van Hilversum ging korte tijd dicht voor de minuut stilte. Op die manier konden de aanwezigen op het defensieterrein in alle rust de slachtoffers van de vliegramp herdenken.

Op de ceremonie bij de Sint-Janskathedraal in Den Bosch zijn veel mensen afgekomen. De plechtigheid begon rond 15.30 uur en vanaf 15.55 uur klonken de zogenoemde doodsklokken van de kathedraal. Daarna werd de minuut stilte gehouden.

Televisie

Veel radio- en televisiezenders, zowel publieke als commerciële zenders, hebben hun uitzendingen volledig aangepast aan de dag van nationale rouw. De programmering van de Nederlandse Publieke Omroep is sober. Alle zenders van RTL zijn vanaf 15.30 uur uur de rest van de dag reclamevrij.

NU.nl toont sinds donderdag al geen advertenties bij berichten over de vliegramp. Van 15.00 uur tot 20.00 uur zullen er helemaal geen advertenties op de site van NU.nl en de extenties worden getoond. Ook de zenders van SBS zullen in dat tijdsbestek geen reclames uitzenden.

Op de publieke radiozenders vervallen de spelletjes en wordt aangepaste muziek gedraaid. Ook op de commerciële zender Radio 538 en Q-music zijn radiospelletjes en het weggeven van prijzen aan luisteraars geschrapt. 

Respect tonen

Vereniging De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars had alle molenaars in Nederland gevraagd hun molens in de zogenoemde rouwstand te zetten. En de 166 deelnemers aan de Twentse Rolstoelvierdaagse in Delden is aan de start van de tweede etappe gevraagd om om 16.00 uur respect te tonen aan de slachtoffers.

Ook de attractieparken in Nederland, zoals de Efteling en Walibi Holland, houden rekening met de nationale dag van rouw. De parken zijn open, maar shows en attracties werden rond 16.00 uur stilgelegd. In de supermarktketens Albert Heijn, Aldi, Jumbo en Lidl is omgeroepen om de minuut stilte in acht te nemen.

Heeft u beelden in het kader van de dag van nationale rouw? Deel deze dan via NUfoto.

Liveblog (gesloten) | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Dossier vliegramp Oekraïne | Het conflict in Oost-Oekraïne

Nationale rouwdag

Medewerkers van de KLM op houden een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp met MH17 op de dag van nationale rouw. © ANP
Passagiers hielden woensdag 16.00 uur een minuut stilte op Schiphol. © ANP
Treinreizigers op Rotterdam Centraal staan een minuut stil. © ANP
Twee leden van de marechaussee tijdens de minuut stilte bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne. © ANP
Bij verschillende instanties in Nederland is de gang van zaken woensdag aangepast in verband met de dag van nationale rouw. De vlag hangt halfstok op het gebouw van de Eerste Kamer. © ANP
De vlaggen van het stadhuis van Groningen hangen halfstok. © NU.nl/koen Verelst
Ook de vlag bij de verkeerstoren op Schiphol hangt halfstok. © ANP
Een vrouw zit tussen de bloemen op de gedenkplek op Schiphol, op de nationale dag van rouw. © ANP
De vlag hangt halfstok op het gebouw van het ministerie van Defensie. © ANP
Vereniging De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars hebben alle molenaars in Nederland gevraagd hun molens in de zogenoemde rouwstand te zetten. © Goudse molenaars
Als de wieken in de rouwstand staan, is de onderste wiek iets naar rechts verschoven. De wiek staat als het ware iets voorbij de molen en dat symboliseert de rouw: het is voorbij en geweest. © NU.nl/Leo Dekker
De Amerikaanse vlag hangt halfstok aan de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Ook de Belgische en Russische ambassade hangen hun vlaggen halfstok. © ANP
Ook de vlag bij de Russische ambassade in Den Haag hangt halfstok. © ANP
De vlag bij de Maleisische ambassade in Den Haag wordt halfstok gehangen vanwege de vliegramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines. © ANP
In Canada hangt de Nederlandse vlag, samen met de Canadese, halfstok. © NU.nl/Alexander Schouten
Vlaggen van diverse landen hangen halfstok bij het Europees Octrooibureau in Rijswijk. © ANP
Stewardessen leggen een Nederlandse vlag neer bij de bloemen bij de gedenkplek op Schiphol. © ANP
Mensen hebben bloemen gelegd op de vliegbasis Eindhoven. © NU.nl/Bas Klerkx
Bij de ingang van de vliegbasis leggen woensdag steeds meer mensen een bloemetje neer. © ANP
In de Sint-Joriskerk in Amersfoort worden voorbereidingen getroffen voor de gebedsdienst. De kerken in Nederland houden woensdagavond gezamenlijk een dienst om te rouwen om de slachtoffers van de vliegramp.
De vlag halfstok op het Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. © Hollandse Hoogte
De Koninklijke vlag van Willem-Alexander op paleis Noordeinde heeft een zwarte wimpel. © Hollandse Hoogte
Vlaggen hangen halfstok in de Utrechtse Julianaweg. © ANP
Ook op het strand van 's-Gravenzande hangt de vlag halfstok. © NU.nl/Erik Roelofsen
De molens van Kinderdijk staan in rouwstand. © ANP