Vlucht MH17 is neergeschoten door separatisten en is gedaan zonder de hulp van Rusland. Dat lijkt op te maken uit gegevens van de Amerikaanse inlichtingendiensten, aldus bronnen bij de Amerikaanse overheid.

De bronnen bij de Amerikaanse overheid denken dat het neerschieten van het vliegtuig een ongeluk betreft.

De VS weet niet precies wie verantwoordelijk is geweest voor het afvuren van de luchtdoelraket. Zij vermoeden niet dat Rusland er iets mee te maken heeft.

Dinsdag was aangekondigd dat de VS informatie zouden vrijgeven over de toedracht van de ramp. Maar de diensten hebben geen ''technische bewijs'' vrijgegeven dat het vliegtuig is getroffen door een zogeheten SA-11-raket, zoals eerder is gezegd, of dat de raket is afgevuurd door pro-Russische separatisten.

Rusland zou de "omstandigheden hebben geschapen" voor het neerschieten van de Boeing 777. De bronnen zeiden echter niet te weten of er Russen aanwezig waren toen de raket werd gelanceerd. Of de personen die de raket hebben gelanceerd daarvoor zijn opgeleid in Rusland wilden ze niet zeggen. 

Obama en Rutte

De Amerikaanse president Barack Obama en premier Mark Rutte vinden dat Rusland harder aangepakt moet worden, als het doorgaat met het steunen van gewelddadige separatisten, zo meldt het Witte Huis na een telefonisch onderhoud tussen de politici.

Obama en Rutte zouden zich zorgen maken over ''aanvullend bewijs dat Rusland doorgaat met het sturen van wapens en strijders om de separatisten te steunen, terwijl het zelf bezig blijft met een troepenopbouw'', lieten de Amerikanen weten.

De leiders zouden ook hebben gesproken over de noodzaak de rampplek in Oekraïne toegankelijk te maken voor internationale experts, zodat onderzoek kan worden gedaan naar het neerhalen van passagierstoestel MH17. Dat zou prioriteit moeten krijgen, zodra de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp zijn gerepatrieerd.

VN-ambassadeur

Niet alleen de Amerikanen wijzen naar de opstandelingen als mogelijke daders. Ook de Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin leek deze week niet langer uit te sluiten dat de separatisten per ongeluk het passagierstoestel neerhaalden.

''De mensen uit het oosten zeiden dat ze een militair toestel hadden neergeschoten'', zei Churkin toen hem werd gevraagd naar onderschepte geluidsfragmenten waarin rebellen zouden toegeven dat ze een vliegtuig hadden neergehaald. ''Als ze denken dat het een militair vliegtuig was, was sprake van verwarring. Als sprake was van verwarring, was het geen terreurdaad'', zei de Russische diplomaat volgens CNN.

Liveblog (gesloten) | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Dossier vliegramp Oekraïne | Het conflict in Oost-Oekraïne