Het terugbrengen naar Nederland en identificeren van de slachtoffers van rampvlucht MH17 is een complexe taak. Het Landelijk Team Forensische Opsporing voert die uit. Een overzicht:

Rampgebied:
De lichamelijke resten moesten worden verzameld. Dat gebeurde pas dagen na het neerstorten van het ramptoestel van Malaysia Airlines.

De resten van alle slachtoffers, inclusief de 193 Nederlandse, zijn vervolgens opgeslagen in treinstellen met koelinstallatie in Torez.

Charkov:
Deze treinstellen kwamen dinsdagochtend aan in de Oekraïense stad Charkov. Daar is een repatriëringshal ingericht tussen het treinstation en het vliegveld van de stad. In deze hal zijn de lichamen formeel overgedragen aan het LTFO. Daar maakt het team alles gereed voor het transport naar Nederland.

Vliegveld:
Vervolgens worden de slachtoffers overgebracht naar het vliegveld in Charkov. De lichamen worden vervolgens in fases met verschillende vluchten naar Nederland gebracht.

Er komt een luchtbrug tussen Eindhoven en Charkov om de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp naar Nederland te krijgen. Daarvoor worden Nederlandse militaire C-130 Hercules transportvliegtuigen ingezet en een enorme Australische Boeing C-17. De eerste slachtoffers worden woensdagmiddag in Nederland verwacht.

Nederland: 

In Nederland aangekomen worden de slachtoffers naar de Korporaal Van Oudheusden Kazerne bij Hilversum getransporteerd. Daar worden de identificatiewerkzaamheden gedaan.

Identificatie:
De identificatie wordt gedaan op basis van door Interpol vastgestelde regels. Het gebeurt op basis van vingerafdrukken, gebitsstatus of DNA of een combinatie van deze drie methoden.

De informatie die hierdoor beschikbaar is gekomen, wordt vervolgens vergeleken met gegevens en materiaal van het slachtoffer voor het overlijden. Dat hebben familierechercheurs inmiddels verzameld bij hun bezoeken aan de nabestaanden.

Artsenvereniging KNMG roept artsen op om patiëntgegevens van mensen die zijn omgekomen bij de ramp, spoedig en rechtstreeks aan de politie te geven, ook als het de nabestaanden zijn die de gegevens hebben opgevraagd.

Als de informatie van de twee afzonderlijke trajecten met elkaar overeenkomen, legt de leider van het LTFO de 'match' ter goedkeuring voor aan de autoriteiten. Die moeten de identificatie formeel vaststellen. Als er een match is wordt dat eerst gemeld aan de nabestaanden, benadrukte premier Mark Rutte.

Vrijgeven lichamen: 
Hierna kunnen de lichamen worden vrijgegeven en overgedragen aan de nabestaanden. Of strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke veroorzakers van de crash nog vertraging kan opleveren voor het vrijgeven van de lichamen, kon een woordvoerder van de politie niet zeggen.

Rutte zei dinsdag dat de identificatie soms snel kan, maar ook weken of zelfs maanden kan duren.