
Veiligheidsraad veroordeelt neerhalen vliegtuig
De raad stemde unaniem in met de resolutie die ervoor moet zorgen dat het onderzoek naar de toedracht van de ramp onbelemmerd kan beginnen en dat de doden snel kunnen worden gerepatrieerd.
In de resolutie eist de Veiligheidsraad dat de gewapende groepen in het gebied onbeperkte en veilige toegang geven tot de rampplek. Ook eist de V-raad dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig met 298 mensen aan boord, worden berecht. Bovendien wil de raad dat de rampplek niet wordt geschonden.
Of Rusland zou instemmen was de vraag. Het land eiste aanpassingen in de tekst. Kort voor de stemming liet de Russische VN-ambassadeur weten dat ook Rusland achter de resolutie staat.
De resolutie was opgesteld door 24 landen, waaronder Nederland, Oekraïne, Maleisië, België en Australië.
Woede
''We kunnen ons niet voorstellen hoeveel pijn de nabestaanden voelen. Maar dat gaat nu vergezeld van woede door de groteske schendingen van de rampplek'', zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop na de stemming.
Ze eiste dat de brokstukken van het vliegtuig en de lichamen van slachtoffers met respect worden behandeld en dat er een wapenstilstand komt rond de rampplek.
Onderzoekers moeten onbeperkte en veilige toegang tot de brokstukken krijgen. ''Het is verachtelijk dat deze toegang nog niet is verstrekt, een belediging voor slachtoffers en hun families'', aldus Bishop.
Timmermans
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) hield voor de Veiligheidsraad een emotionele toespraak. Hij herhaalde daarin dat Nederland op dit moment maar één prioriteit heeft: de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne moeten thuiskomen.
''Ik vraag aan de internationale gemeenschap, de Veiligheidsraad, aan wie dan ook met invloed op de grond: laat ons zonder verder uitstel de lichamen van de slachtoffers naar huis brengen, naar hun geliefden'', zei Timmermans.
"Tot mijn sterfdag zal ik niet begrijpen waarom het zo lang duurde voordat de reddingswerkers toestemming kregen hun moeilijke werk te doen en dat menselijke resten inzet werden van een politiek spel."
Bekijk de speech van minister Timmermans:
Woede
Volgens Timmermans verandert de rouw in Nederland in woede door ''beelden van kinderspeelgoed dat wordt rondgegooid, bagage die wordt geopend en paspoorten die worden getoond op televisie''.
Hij vervolgde: ''Eerst krijg je het nieuws van het verlies van je echtgenoot en twee of drie dagen later zie je dat tuig misschien zijn trouwring van zijn stoffelijk overschot steelt.'' Timmermans eiste daarom onbelemmerde toegang tot de rampplek en ''waardigheid voor de slachtoffers en de vele mensen die treuren om hun verlies''.
Laatste momenten
Timmermans sprak ook over de laatste momenten van de 298 passagiers en bemanningsleden die om het leven kwamen. ''Sinds donderdag denk ik: hoe verschrikkelijk moeten de laatste momenten van hun levens zijn geweest, toen ze wisten dat het vliegtuig neerstortte."
"Hebben ze de hand van hun geliefde vastgepakt, hebben ze hun kinderen dicht tegen zich aan gehouden, hebben ze elkaar in de ogen gekeken, een laatste keer, in een vaarwel zonder woorden? We zullen het nooit weten.''
De dood van de mensen heeft volgens Timmermans ''een gat geslagen in het hart van Nederland en heeft verdriet, woede en wanhoop veroorzaakt''.
Timmermans hield in het midden wie het vliegtuig heeft neergehaald. ''Wanneer het onderzoek vaststelt wie verantwoordelijk was voor het neerhalen van vlucht MH17, moet er recht worden gedaan. We zijn dat verschuldigd aan de slachtoffers, aan gerechtigheid, aan menselijkheid.''
Obama
De Amerikaanse president Barack Obama gaat de Verenigde Staten representeren in het onderzoeksteam van de VN, de International Civil Aviation Organization. Dat meldt AP dinsdag.
Oekraïne vroeg vorige week om assistentie van de organisatie.