Het neerstorten van vlucht MH17 kostte 298 mensen het leven, onder wie 196 Nederlanders. De belangrijkste gebeurtenissen sinds donderdag 17 juli op een rij.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht de vliegramp:

Vrijdag 17 juli: Het is een jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte in Oost-Oekraïne. Dat wordt herinnerd op verschillende plekken in de wereld, waaronder Australië en Oekraïne. 

In Nederland was de herdenkingsbijeenkomst in Nieuwegein. Naast ongeveer 1.500 nabestaanden was premier Mark Rutte daarbij aanwezig. In heel het land waren op overheidsgebouwen de vlaggen halfstok.

Donderdag 16 juli: Voor de herdenking in Grabovo in het oosten van Oekraïne zijn honderd separatisten aangekomen voor de beveiliging. Ze verwachten "mogelijke sabotage van groepen uit Oekraïne''.

Woensdag 15 juli: Rusland gaat definitief haar veto gebruiken bij de VN-veiligheidsraad als de resolutie over een MH17-tribunaal voor berechting van de daders aan bod komt. Het land ziet het nut er niet van in en vindt het bovendien teleurstellend dat hun eigen onderzoek naar de ramp niet serieus genomen wordt. 

Maandag 13 juli: Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne hebben aan de VN-Veiligheidsraad gevraagd om een tribunaal op te richten om de daders van de vliegramp te berechten. Een onafhankelijk tribunaal zou de beste manier moeten zou zijn om gerechtigheid te krijgen voor de nabestaanden van de 298 slachtoffers van de ramp. Rusland ziet niks in zo'n tribunaal en kan met een veto de VN-resolutie tegenhouden.

Zaterdag 11 juli: Premier Datuk Seri Najik Razak van Maleisië zegt dat het onderzoeksteam dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 uitvoert, inmiddels een ''helder beeld'' van de oorzaak van de ramp heeft.

Vrijdag 3 juli: De details van de herdenking van de ramp in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein zijn bekendgemaakt. Zo zullen familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers gaan praten, maar ook muziek maken en dansen tijdens de herdenking op vrijdag 17 juli.

Dinsdag 30 juni: Het kabinet acht de kans zeer klein dat de laatste twee slachtoffers, beide Nederlanders, ooit geïdentificeerd gaan worden. Daarmee komt het totaal van geïdentificeerde slachtoffers op 296.

Ook maakt het Openbaar Ministerie bekend dat het strafrechtelijk onderzoek naar de daders goed verloopt. De verwachting is dat de resultaten eind van het jaar gepresenteerd kunnen worden.

Maandag 15 juni: Experts van de Nationale Politie en Defensie zijn een nieuwe missie in Oost-Oekraïne gestart in het kader van het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17. Deze is erop gericht bewijs te vergaren dat ondersteuning of verwerping kan bieden van verschillende scenario's over de oorzaak van de vliegramp.

Woensdag 6 mei: Rusland heeft een eigen onderzoek afgerond naar de oorzaak van de vliegramp. Volgens Ingenieurs van de Russische defensie-industrie is het vliegtuig neergeschoten met een BUK-raket vanuit een gebied waar het Oost-Oekraïense leger de controle heeft.

Zaterdag 2 mei: De laatste zeven kisten met stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen zijn aangekomen in Nederland op het vliegveld van Eindhoven. Net als de vorige keren vond er een ceremonie plaats.

Donderdag 30 april: Het bergingswerk in het oosten van Oekraïne waar de MH17 vorig jaar is neergestort, is afgerond. Er zijn nog vele stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers gevonden.

Donderdag 16 juli: Er wordt voor de laatste keer gezocht naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers bij het gebied waar toestel MH17 is neergestort. Dat was de afgelopen maanden niet mogelijk vanwege hevige gevechten en het winterweer.

Donderdag 19 maart: Uit munitiedelen die zijn gevonden in de brokstukken van vlucht MH17 blijkt dat het toestel boven Oost-Oekraïne is neergeschoten met een BUK-raket. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. 

Dinsdag 3 maart: Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp krijgen de mogelijkheid een kijkje nemen bij de wrakstukken van het toestel op de vliegbasis Gilze-Rijen.

Zaterdag 7 februari: Op de vliegbasis Eindhoven landt een militair transportvliegtuig geland met aan boord één lijkkist met resten van slachtoffers.

Maandag 2 februari: Een Nederlands team bergt opieuw een kleine hoeveelheid stoffelijke resten, bij het dorp Grabovo nabij de rampplek. Deze zullen naar verwachting zaterdag aankomen op Vliegbasis Eindhoven.

Vrijdag 23 januari: Het verslag van de Nederlandse diplomaat na de briefing van de Oekraïense regering over de veiligheid van het luchtruim in Oost-Oekraïne, wordt niet openbaar gemaakt, zegt premier Mark Rutte.

Dinsdag 13 januari: Er opnieuw een slachtoffer geïdentificeerd, waarmee in totaal 295 slachtoffers gevonden zijn.

Donderdag 9 januari: Ministers Opstelten (Justitie) en Hennis (Defensie) schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat de informatie over de veiligheidssituatie van het Oekraïense luchtruim voor de ramp, bekend was in Den Haag. Het kabinet erkent dat ook een Nederlandse diplomaat daarover was bijgepraat. Dit leidde echter niet tot de conclusie dat extra maatregelen nodig waren. 

Dinsdag 6 januari: De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) gaat onderzoeken wat er bij de Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD bekend was over de veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne vóór 17 juli.

Zaterdag 3 januari 2015: D66 en CDA stellen Kamervragen over het bericht van de NOS dat Oekraïne een groep diplomaten, waaronder een Nederlandse diplomaat, voor de ramp zou hebben bijgepraat over de veiligheid van het luchtruim. De oppositiepartijen willen weten wat het kabinet daar destijds over wist.

Dinsdag 17 december: Op de rampplek zijn opnieuw wrakstukken en persoonlijke bezittingen opgehaald. Ze zijn naar Charkov gebracht. Enkele duizenden hulpverleners krijgen een herdenkingspenning uitgereikt als dank voor hun inzet.

Donderdag 11 december: Op vier na zijn alle slachtoffers van de vliegramp geïdentificeerd, dat zijn alle vier Nederlanders. Deze week zijn opnieuw twee slachtoffers geïdentificeerd.

Dinsdag 9 december: Ongeveer veertig nabestaanden zijn bij aankomst van het konvooi met wrakstukken bij vliegbasis Gilze-Rijen. Alle wrakstukken worden via een vaste procedure gefotografeerd, gescand en ingedeeld. In een speciaal vrijgemaakte hangar begint vervolgens het onderzoek naar de wrakstukken. 

Maandag 8 december: Het konvooi met wrakstukken van de Boeing 777 is onderweg naar Nederland. Het zal in de nacht van maandag op dinsdag aankomen  bij de Duits-Nederlandse grensovergang Bad Bentheim/De Lutte, even ten zuidoosten van Oldenzaal.

Zaterdag 6 december: Een kernteam van zes advocaten blijkt nabestaanden bij te staan van zeker 114 slachtoffers voor de onderhandelingen over schadeclaims. De nabestaanden hebben recht op een eerste voorschot van 5.000 dollar en kunnen daarna aanspraak maken op nog eens een voorschot van 50.000 dollar.

Vrijdag 5 december: Rutte maakt bekend dat voorlopig niet wordt verder gezocht naar lichaamsdelen en persoonlijke bezittingen, vanwege het winterse weer en de veiligheidssituatie in het rampgebied. Er blijft een team experts op afroep beschikbaar om terug te keren naar het rampgebied zodra dat kan. 

Inmiddels is van 292 inzittenden de identiteit bekend.

Woensdag 3 december: Het konvooi van de eerste vier vrachtwagens met wrakstukken van het vliegtuig vertrekken uit Charkov. Naar schatting gaan in totaal twintig vrachtwagenladingen brokstukken naar Nederland.

Maandag 1 december: Maleisië maakt nu ook officieel deel uit van het team dat de ramp onderzoekt. Het team, dat bestond uit Nederland, België, Australië en Oekraïne, doet het juridische onderzoek naar de crash.

Vrijdag 28 november: Voor de zevende keer komt een vliegtuig met stoffelijke resten van slachtoffers aan in Nederland.

Zondag 23 november: De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de bergingsmissie van de wrakstukken van de MH17 in het oosten van Oekraïne afgerond. De laatste geborgen wrakstukken zijn dan onderweg van Torez naar Charkov. Dat ging voor het team zelf ook boven verwachting snel.

De Nederlandse repatriëringsmissie vond ook achtergebleven stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen.

Zondag 16 november: Een Nederlands team van bergingswerkers begint met de berging van wrakstukken van het toestel.

Maandag 10 november: Bij de Nationale Herdenking in de RAI in Amsterdam stonden 1.600 nabestaanden en genodigden stil bij de dood van de 298 passagiers. Premier Rutte spreekt namens de regering, er is muziek en enkele nabestaanden nemen het woord. In het hele land hangen vlaggen op overheidsgebouwen halfstok.

Zaterdag 8 november: De afgelopen weken zijn op de rampplek stoffelijke resten gevonden. Die komen in vijf kisten aan in Nederland, waar ze naar Hilversum worden gebracht voor identificatie.

Dinsdag 28 oktober: Het kabinet meldt aan de Tweede Kamer dat het onderzoek naar de toedracht van het drama met de MH17 nu "primair gericht" is op de scenario's over een aanslag vanaf de grond of vanuit de lucht. 

Maandag 27 oktober: Volgens Fred Westerbeke, hoofdofficier van Justitie van het landelijk parket van OM, neemt het strafrechtelijk onderzoek nog heel 2015 in beslag. En mogelijk nog langer.

Zondag 26 oktober: De plek waar de MH17 is neergestort, is frontlinie geworden. Fotograaf Pierre Crom noemt het "heel gevaarlijk en eigenlijk onmogelijk om met een onderzoeksteam met verschillende voertuigen hier te komen". De ANP-fotograaf trof er nog lichaamsdelen aan.

Maandag 20 oktober: De koffers die vorige week nabij de rampplek werden gevonden, zijn opgehaald door een Nederlands team van de MH17-repatriëringmissie. 

Zondag 19 oktober: De Duitse inlichtingendienst komt met een gedetailleerde analyse waaruit zou blijken dat pro-Russische rebellen het toestel van Malaysia Airlines uit de lucht hebben geschoten. Het Nederlandse kabinet verbindt geen conclusies aan de bevindingen.

Maandag 13 oktober: Nabij de plek waar in juli het toestel van Malaysia Airlines neerstortte, zijn koffers, paspoorten, creditcards, sieraden, knuffels, post en foto’s gevonden. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk bezittingen van de Nederlandse slachtoffers terugkomen naar Nederland.

Woensdag 8 - vrijdag 10 oktober: Minister Timmermans vertelt in het televisieprogramma Pauw dat zeker een van de slachtoffers van de MH17-vliegramp de tijd heeft gehad om een zuurstofkapje op te zetten. Een dag later bevestigt het Openbaar Ministerie dit bericht. Nabestaanden zijn verbolgen over de manier waarop het nieuws naar buiten werd gebracht. Timmermans betuigt spijt; premier Mark Rutte stelt vrijdag dat de minister flink de fout in is gegaan.

Vrijdag 19 september: Het is te gevaarlijk om de onderzoekers te laten terugkeren naar het gebied waar het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines is terechtgekomen. De dertig extra onderzoekers naar de oostelijke stad Charkov werden gestuurd, zijn daarom weer teruggehaald Nederland.

Dinsdag 9 en woensdag 10 september: Vlucht MH17 is in Oekraïne neergestort nadat het in de lucht met hoge snelheid is doorboord door een groot aantal objecten en vervolgens in stukken brak. Dat blijkt uit de eerste resultaten (pdf) van het onderzoek door de Onderzoeksraad van Veiligheid. Rusland uit een dag later forse kritiek op het rapport. De bevindingen zouden te vaag zijn en het onderzoek wordt door de Russen als niet onafhankelijk gezien.

Dinsdag 2 september: De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag de slachtoffers van de MH17 herdacht. "Samen zijn we boos, samen zijn we verdrietig, samen herdenken we", zei Rutte.

Vrijdag 29 augustus: De landen die betrokken zijn bij de vliegramp in Oekraïne gaan onder leiding van Nederland nauwer samenwerken aan het strafrechtelijk onderzoek. Nederland, België, Australië, Oekraïne en Maleisië tekeneden hierover begin augustus een overeenkomst.

Woensdag 27 augustus: Alle DNA-profielen van nabestaanden van slachtoffers zijn bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bekend.

Maandag 25 augustus: Bronnen rondom het onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne melden dat het zoekwerk naar de slachtoffers op de rampplek door separatisten veel meer is belemmerd dan eerder werd aangenomen.

Vrijdag 22 augustus: Het eerste vliegtuig met de stoffelijke overschotten van twintig Maleisische slachtoffers van de vliegramp is van Nederland naar Maleisië gevlogen. De andere 23 lichamen worden later overgebracht. In Maleisië worden de slachtoffers met een dag van nationale rouw herdacht. Inmiddels zijn 173 slachtoffers geïdentificeerd.

Donderdag 21 augustus: Nederland blijft "vastberaden" toegang te krijgen tot de rampplek, laat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans weten vanuit Kiev.

Zondag 17 augustus: In Hilversum worden de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne herdacht bij de Sint-Vituskerk. Duizenden mensen waren bij de dienst aanwezig.

Vrijdag 15 augustus: De afgelopen week zijn er in totaal 62 slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne geïdentificeerd. 47 slachtoffers hebben de Nederlandse identiteit en vijftien een andere nationaliteit. Daarmee komt het totaal op 127 identificaties.

Donderdag 14 augustus: Het OM laat weten dat het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp, voor zover bekend, het grootste is in zijn soort in de Nederlandse geschiedenis. Het OM heeft tien officieren van justitie ingezet. Zij leiden het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door circa tweehonderd rechercheurs.

Maandag 11 augustus: Ook de OVV vertrekt uit Oekraïne. De Nederlandse raad blijft onderzoek doen naar de oorzaak van de vliegramp, maar doet dat vanaf nu in Den Haag.

Premier Rutte en zijn Australische collega zijn vastbesloten om het onderzoek op de rampplek neerstortte, te hervatten. "Premier Abbott en ik delen de ambitie om terug te komen op de crashsite, zodra we er zicht op hebben langere tijd onder stabiele omstandigheden te kunnen werken", zei Rutte.

Zaterdag 9 augustus: Het ministerie van Veiligheid en Justitie komt weer met een nieuw aantal geïdentificeerde slachtoffers: 65. In totaal zijn nu 39 Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd.

Vrijdag 8 augustus: Het personeel van de Nederlandse repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne komt rond 15.00 uur aan in Nederland. Deze week zijn 21 slachtoffers van de ramp geïdentificeerd, waarvan zestien uit Nederland komen.

Donderdag 7 augustus: De Australische C17 met de spullen van slachtoffers landt om 20.00 uur op vliegbasis Eindhoven. Daar worden de spullen overgedragen aan de politie voor verder onderzoek. Er is geen ceremonie.

In Australië wordt een dag van nationale rouw gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp. 

Woensdag 6 augustus: Woensdagavond maakt premier Mark Rutte bekend dat de repatriëringsmissie na zes dagen wordt afgebroken. De veiligheidssituatie in het oosten van Oekraïne verslechtert met de dag. Bij nieuwe zoekoperaties waren de laatste twee dagen geen menselijke resten meer gevonden. 

Maandag 4 augustus: De bloemenzee die na de vliegramp in Oekraïne ontstond bij vertrekhal 3 op Schiphol, wordt daar weggehaald en naar een nieuwe plek gebracht. Er komen opnieuw vliegtuigen met een klein aantal kisten met menselijke resten aan. 

In Oost-Oekraïne wordt opnieuw gezocht naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen. Daarbij worden ook speurhonden ingezet. Er worden geen stoffelijke overblijfselen aangetroffen, maar wel persoonlijke bezittingen, waaronder fotoboeken en paspoorten. De zoektocht kan niet worden afgemaakt vanwege beschietingen in de regio.

Zaterdag 2 augustus: Voor de tweede dag op rij kan er gewerkt worden op de rampplek. Alle gevonden menselijke resten worden meegenomen naar Soledar. De Nederlandse politie heeft inmiddels bijna driehonderd filmpjes en foto's gekregen van de plek waar het vliegtuig neerstortte. 

Vrijdag 1 augustus: Het repatriëringsteam bereikt de rampplek in Oost-Oekraïne. In Hilversum is een Nederlander geïdentificeerd. De Maleisische premier Najib Razak zegt bij zijn vertrek uit Nederland dat er ook al ''meerdere Maleisische slachtoffers'' zijn geïdentificeerd. 

Donderdag 31 juli: Het Nederlandse dodental wordt voor de derde en laatste keer naar boven bijgesteld, en blijft op 196. Verkenners van de OVSE slagen erin het rampgebied te bereiken. Het repatriëringsteam neemt DNA-monsters en persoonlijke bezittingen mee.

Woensdag 30 juli: Twee auto's van de OVSE worden opnieuw tegengehouden tijdens een verkenningsmissie richting de rampplek. De leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, zegt niet te verwachten dat de veiligheidssituatie in het rampgebied de komende dagen zal verbeteren.

Dinsdag 29 juli: De Verenige Staten voeren de economische sancties tegen Rusland op. In navolging van de Europese Unie staakt de VS onder meer de export naar Rusland van goederen en technologie voor de olie- en gassector. Ook worden Russische staatsbanken van de financiële markt afgesneden. 

Maandag 28 juli: Opnieuw keert het team van experts en marechaussees op de weg naar de rampplek om. Later wordt bekendgemaakt dat Porosjenko aan Timmermans heeft beloofd niet in de buurt van de rampplek te zullen vechten. 

Volgens de Amerikanen zou Rusland de levering van krachtigere raketlanceerinstallaties aan de separatisten voorbereiden.

Zondag 27 juli: Nederlandse onderzoekers en marechaussees moeten hun toch naar de rampplek afblazen. Door gevechten van het Oekraïense leger en de separatisten is het in het rampgebied onveilig. Een woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsraad stelt dat het de bedoeling is om het gebied te heroveren op de rebellen.

De Australische premier Tony Abbott bevestigt dat zijn land ook ongewapende politieagenten naar het oosten van Oekraïne stuurt.

Zaterdag 26 juli: Een team van Nederlandse onderzoekers (LTFO) wordt door separatisten tegengehouden op weg naar de rampplek.

In Hilversum is het eerste slachtoffer van de vliegramp geïdentificeerd, een persoon met de Nederlandse nationaliteit. De familie en de burgemeester van de woonplaats van de overledene worden geïnformeerd. Op vliegbasis Eindhoven landen zaterdagmiddag de voorlopig laatste twee vliegtuigen met 38 lijkkisten. 

Vrijdag 25 juli: Vrijdagavond vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven veertig marechaussees die gaan helpen met zoeken naar menselijke resten en bezittingen in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort.

Er arriveren opnieuw twee vliegtuigen met in totaal 75 kisten. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en zijn Australische collega Julie Bishop waren aanwezig bij het vertrek van de Nederlandse Hercules.

Donderdag 24 juli: In Eindhoven komen opnieuw twee militaire toestellen aan uit Charkov, met in totaal 74 kisten.

Premier Mark Rutte kondigt aan dat het kabinet veertig marechaussees naar de rampplek zal sturen. Ze gaan daar de onderzoekers helpen bij het zoeken naar slachtoffers op de rampplek en om bij te dragen aan de waarheidsvinding. De marechaussees zullen geen wapens dragen.

Woensdag 23 juli: Na een ceremonie in Charkov vertrekken de eerste twee vliegtuigen met veertig kisten richting Eindhoven. Daar wordt een sobere ceremonie gehouden, waarbij duizend nabestaanden aanwezig zijn, net als het koningspaar, de premier en andere bewindslieden en tal van internationale hoogwaardigheidsbekleders.

In Nederland is een dag van nationale rouw. Rond 16.00 uur, als de vliegtuigen zijn aangekomen, wordt in heel Nederland een minuut stilte in acht genomen. Daarna worden de kisten in een lange colonne van rouwauto's overgebracht naar de Corporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar ze geïdentificeerd gaan worden.

Dinsdag 22 juli: In de nacht van maandag om dinsdag overhandigt Borodai, de zwarte dozen aan een Maleisische delegatie. De trein met de lichamen van de slachtoffers komt rond 10.30 aan in Charkov.

Minister Frans Timmermans is in Brussel voor overleg met zijn collega's over de crisis in Oekraïne. 

Maandag 21 juli: Waarnemers van de OVSE en Nederlandse experts van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) mogen de wagons met daarin de lichamen inspecteren. Rond 18.00 uur vertrekt de trein uit Torez, met Charkov als eindbestemming.

In Donetsk woeden ondertussen gevechten tussen het Oekraïense leger en de separatisten. De rebellen melden dat het leger probeert op te rukken met tanks en pantserwagens.

Op de rampplek wordt niet gevochten. De Oekraïense president Porosjenko heeft een staakt-het-vuren afgekondigd voor een zone van 40 kilometer rond de plaats des onheils. De separatisten lijken, in tegenstelling tot de eerste dagen na de ramp, mee te werken.

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Mark Rutte spreken in Nieuwegein met nabestaanden van de slachtoffers. "De vliegramp heeft een diepe wond geslagen in onze samenleving", zegt de koning.

Zondag 20 juli: Hulpdiensten ter plaatse halen de lichamen weg die op de plaats van de crash zijn aangetroffen. Ze worden naar het station van Torez gebracht, zo'n 15 kilometer verderop, waar ze in koelwagons worden gelegd. De trein mag echter nog niet rijden van de rebellen.

Zelfbenoemd premier van de 'Volksrepubliek Donetsk' Aleksandr Borodaj maakt bekend dat zijn mensen waarschijnlijk twee zwarte dozen hebben gevonden. Wat daarmee gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Europese landen dreigen Rusland met nieuwe sancties. Zij eisen dat Poetin de rebellen onder druk zet, zodat onderzoekers eindelijk met hun werk kunnen beginnen. Intussen halen de Amerikanen hard uit: "Het is behoorlijk duidelijk dat dit een systeem was dat was overgebracht vanuit Rusland", zegt minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Rusland is volgens hem medeplichtig.

Zaterdag 19 juli: Separatisten slepen met lichamen van slachtoffers, meldt de Oekraïense regering. Nederland is "furieus", zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, die is afgereisd naar het land.

Premier Rutte belt met de Russische president Vladimir Poetin. Minister van Defensie Jeanine Hennis spreekt haar Amerikaanse ambtgenoot Chuck Hagel. Dat leidt tot wilde speculaties over militair ingrijpen in Oekraïne. Defensie verwijst de theorieën resoluut naar de prullenbak.

In heel Nederland worden herdenkingsbijeenkomsten gehouden voor slachtoffers. Her en der zijn stille tochten. 

Vrijdag 18 juli: De dood van steeds meer Nederlanders wordt bevestigd. Het land is in rouw. Onder de slachtoffers blijken prominente Nederlanders, onder wie de vermaarde hiv- en aidsonderzoeker Joep Lange en Eerste Kamerlid Willem Johannes Witteveen (PvdA).

Over de schuldvraag vallen steeds hardere woorden. Rusland reageert getergd op beschuldigingen dat de opstandelingen mogelijk hulp hadden en houdt het erop dat het ongeval moet worden onderzocht.

De Nederlandse regering wijst nog geen schuldigen aan; premier Mark Rutte zegt wel dat de onderste steen boven moet komen. "Als duidelijk wordt dat dit een aanslag was, dan zal ik mij er persoonlijk voor inzetten dat de daders worden opgespoord en hun gerechte straf krijgen."

Onderzoek op de plek van de ramp blijkt nog steeds onmogelijk. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) worden met geweerschoten in de lucht weggejaagd van de rampplek.

Donderdag 17 juli: Vlucht MH17 vertrekt kort na het middaguur vanuit Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. In de namiddag, rond 17.00 uur, dringt in Nederland het nieuws door dat de Boeing 777 is neergestort in het oosten van Oekraïne. Oekraïense bronnen melden dat er geen overlevenden zijn.

Nog diezelfde middag zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko onomwonden dat dit geen ongeluk was, maar een terreurdaad: het vliegtuig is neergehaald. Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigen die lezing.

In de avond maakt de Oekraïense geheime dienst een onderschept telefoongesprek tussen een leider van de Russisch gezinde separatisten in het gebied en een Russische inlichtingenofficier openbaar. Daaruit zou blijken dat de separatisten het toestel per ongeluk hebben neergehaald, omdat ze in de veronderstelling waren dat het om een vliegtuig van het Oekraïense leger ging.

De twee spreken hun verbijstering uit over het feit dat het om een passagiersvliegtuig gaat. Dan blijkt ook nog dat separatistenleider Igor Strelkov kort na de crash een bericht heeft verspreid op de netwerksite VK: "We hebben zojuist een An-26 neergehaald bij Torez". An staat voor Antonov. Drie dagen voor de ramp werd boven het oosten van het land nog een toestel van dat type uit de lucht geschoten.