De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag fel uitgehaald naar de landen die Rusland ervan beschuldigen de rebellen in Oost-Oekraïne te steunen en te bewapenen.

Hij zei dat niemand het recht heeft om deze tragedie te gebruiken om egoïstische, politieke doelstellingen te behalen. Volgens hem moet de vliegramp mensen verenigen en niet uit elkaar drijven.

Bij de tragedie met de MH17 uit Amsterdam, die donderdag naar alle waarschijnlijkheid werd neergehaald in het oosten van het Oekraïne, vielen 298 doden, onder wie 193 Nederlanders. De Verenigde Staten zeggen bewijs te hebben dat pro-Russische separatisten het toestel hebben neergehaald met een raketsysteem dat uit Rusland kwam.

Poetin wil dat iedereen zijn verantwoordelijk neemt en er alles aan doet om de veiligheid van internationale deskundigen op de rampplek te garanderen.

Hij drong andermaal aan op een internationaal onderzoek onder leiding van VN-luchtvaartorganisatie ICAO en zei dat Rusland 'alles doet wat het kan' om het conflict in Oekraïne uit de militaire sfeer te halen. Hij wil aan de onderhandelingstafel plaatsnemen en het conflict op diplomatieke wijze oplossen.

Sancties

Zondag eisten Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland dat Poetin onmiddellijk zijn invloed zou aanwenden om reddingswerkers en onderzoekers toe te laten tot de locatie. Doet Rusland dat niet, dan volgen dinsdag verdere sancties van de zijde van de Europese Unie. De drie grote EU-landen hadden daar zondag telefonisch contact over.

Maandag liet de Britse minister van Financiën George Osborne bovendien weten dat Groot-Brittannië bereid is economische verliezen te nemen door verdere sancties tegen Rusland omdat de kosten van niets doen groter zijn. 

Niemand hoeft zich volgens Osborne illusies te maken over de Britse vastberadenheid om de schuldigen voor het neerschieten van vlucht MH17 te straffen. ''Ik zou zeggen...elke sanctie heeft economische gevolgen, en we zijn bereid verdere sancties in te stellen'', aldus Osborne tegen BBC-radio.

''Denk aan de economische gevolgen als we toestaan dat internationale grenzen worden genegeerd, als we toestaan dat passagiersvliegtuigen worden neergeschoten, dat zou veel meer economische gevolgen hebben voor Groot-Brittannië. En we zijn niet bereid om dat te laten gebeuren'', zei de Osborne.

Buitenlandse Zaken

Dinsdag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 lidstaten van de Europese Unie bijeen.

Vooral de Britse premier David Cameron haalde hard uit naar Poetin. In een artikel in de Britse krant The Sunday Times zei hij dat Europa te weinig tegen Rusland doet. ''Als president Poetin zijn omgang met Oekraïne niet verandert, moeten Europa en het Westen onze omgang met Rusland veranderen'', aldus Cameron.

Ondanks de sterke aanwijzingen over de toedracht van het de vliegramp in oost-Oekraïne blijft premier Mark Rutte er maandag op hameren dat het aanwijzen van de schuldigen op dit moment niet in het belang van de slachtoffers en de nabestaanden is.

Oekraïne

Ook de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft maandag hard uitgehaald naar Rusland. Hij zei dat Rusland geen vinger heeft uitgestoken. De premier eist dat Moskou alle bewijzen en elk stukje informatie dat het bezit openbaar maakt.

Rusland moet volgens Jatsenjoek de situatie in het oosten van Oekraïne tot bedaren brengen, zijn mensen terughalen en de grens sluiten. 

Bovendien wil hij dat Moskou zich houdt aan het internationaal recht en de verplichtingen die het land heeft. Jatsenjoek eist daarnaast, verwijzend naar de pro-Russische separatisten in het oosten van het land, dat "deze klootzakken niet langer worden gesteund" door het Kremlin.

Jatsenjoek zei geen enkele twijfel te hebben over het feit dat het vliegtuig is neergehaald. "We hebben meerdere verklaringen van inlichtingendiensten en de respectievelijke regeringen. Ze delen onze mening dat vlucht MH17 is neergeschoten door een raket." 

Hij wees erop dat het raketsysteem dat gebruikt is 'niet bediend kan worden door dronken pro-Russische terroristen'. Volgens Jatsenjoek kunnen dergelijke systemen alleen worden bediend door goed opgeleide personen. 

"We willen de echte feiten hebben over wie MH17 onder vuur heeft genomen, wie de inlichtingen heeft verschaft, en wie dit internationale misdrijf mogelijk heeft gemaakt. Ik vraag de Russische regering dringend om antwoord te geven op de vragen die zijn gerezen." 

Toegang

Poetin heeft er maandag ook bij de separatisten in Oost-Oekraïne op aangedrongen experts toegang te verlenen tot de rampplek waar vlucht MH17 neerkwam.

''Alles moet gedaan worden om de veiligheid van internationale experts te garanderen op de plaats van de tragedie'', verklaarde hij voor de Russische tv.

Het Russische staatshoofd herhaalde vervolgens zijn lezing dat het incident nooit had plaatsgevonden als de Oekraïense regering geen grote operatie was begonnen tegen de rebellen in het oosten van Oekraïne.

''Maar niemand mag en niemand heeft het recht om deze tragedie te gebruiken om zijn eigen egoïstische politieke doelen te bereiken. Dergelijke gebeurtenissen zouden mensen niet moeten verdelen maar juist verenigen.''

Nationale veiligheidsraad

Poetin roept dinsdag zijn nationale veiligheidsraad bijeen om te praten over de 'soevereiniteit en de territoriale integriteit' van de Russische Federatie. Of de bijeenkomst iets te maken heeft met de vliegramp in Oekraïne is onduidelijk, maar de timing van de bekendmaking is opmerkelijk. 

Bekijk de verklaring van Poetin:

Liveblog | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Dossier vliegramp Oekraïne | Het conflict in Oost-Oekraïne