De VN-Veiligheidsraad stemt mogelijk maandag over een resolutie over de vliegramp in Oekraïne. Volgens westerse diplomaten heeft de Australische VN-delegatie een ontwerpresolutie opgesteld.

Australië liet de ontwerpresolutie dit weekend circuleren. In de tekst wordt geëist dat alle landen meewerken aan pogingen vast te stellen wie verantwoordelijk is voor de vliegramp, waarbij het land 28 burgers verloor.

Ook wordt gesteld dat op een ''respectvolle, waardige en professionele'' manier moet worden omgegaan met de lichamen van de slachtoffers.

Verder worden alle partijen, vooral de pro-Russische rebellen, opgeroepen volledige medewerking te verlenen aan de internationale autoriteiten. Ook verbiedt de resolutie manipulatie van de rampplek. Verder wordt opgeroepen de zwarte dozen van het Malaysia Airlines-vliegtuig onmiddellijk te overhandigen.

Vetorecht

Of de resolutie het haalt is de vraag. Rusland heeft vetorecht in de Veiligheidsraad en heeft nog een reeks aanpassingen in de tekst geëist.

De Russen zouden onder meer eisen dat wordt gesproken over het ''ogenschijnlijke'' neerschieten van het toestel. Ook zouden verwijzingen moeten worden geschrapt naar gewapende groepen en het manipuleren van bewijs.

De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin zegt ook zijn twijfels te hebben bij de resolutie. Er zou geen behoefte zijn aan een "internationaal, onpartijdig onderzoek." Hij wil dat een agentschap van de VN het onderzoek gaat doen. 

Volgens de diplomaten hebben de andere veertien leden van de Veiligheidsraad geen bezwaren tegen de resolutie. Zo schreef de Franse VN-ambassadeur Gerard Araud zondag op Twitter dat snel gehandeld moet worden, ''voordat het bewijs is vernietigd''.

Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is aangekomen in New York en heeft daar gebeld met zijn Britse en Amerikaanse collega's Philip Hammond en John Kerry. Dat schrijft de minister op Facebook. De twee hebben volgens Timmermans laten weten 'pal' achter Nederland te staan en hebben daarnaast hun 'volledige steun' toegezegd.

"In deze voor ons land zo moeilijke tijd staan wij niet alleen, onze vrienden staan aan onze zijde. En wij zullen niet rusten totdat recht is gedaan", schrijft Timmermans.

Hij vertrok zondag naar New York waar hij maandagavond en dinsdag steun probeert te vergaren binnen de Verenigde Naties. Timmermans wil de internationale coalitie uitbouwen om zo een spoedige berging van de lichamen van de vliegramp in Oekraïne te bewerkstelligen. 

De minister noemt dat zijn eerste en meest belangrijke opdracht. Daarnaast wil de politicus ervoor zorgen dat de wereldgemeenschap het Nederlandse streven steunt voor een"'volledig, onafhankelijk en internationaal onderzoek" naar de vliegtuigcrash. "Zodat wij kunnen vaststellen wat er precies is gebeurd en de schuldigen ter verantwoording worden geroepen", aldus Timmermans. 

Tweede Kamer

De Tweede Kamer wordt maandagochtend bijgepraat over de ramp. Premier Mark Rutte, minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk geven de fractiewoordvoerders vanaf 10.00 uur een briefing. 

De Kamerleden onderbreken het zomerreces voor de briefing. Zij stellen zich gezien de omgang van de ramp terughoudend op. Daarom krijgt het overleg de vorm van een openbare briefing, waarbij het kabinet de laatste stand van zaken uiteenzet. Daarna kan de Kamer vragen stellen.

De verwachting is dat het kabinet alle ruimte krijgt van het parlement om te doen wat nodig is. Mogelijk volgt woensdag alsnog een debat. 

Duidelijkheid

D66 wil tijdens de briefing in elk geval proberen duidelijkheid te krijgen over de schuldvraag. "Het kabinet spreekt nog altijd van een tragedie, terwijl de Amerikanen spreken van raketaanval", zei Sjoerd Sjoerdsma zondag. "Wat is er volgens de regering precies gebeurd?" Ook eist hij dat het parlement tijdig wordt geïnformeerd. 

De NOS meldde zondag op basis van bronnen dat in de Kamer onvrede zou bestaan over de informatievoorziening. Die loopt tot nu toe vooral via de media.

De briefing wordt ook gehouden met het oog op dinsdag, als de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeenkomen in Brussel. Mogelijk wordt daar besloten om harder op te treden tegen Rusland. 

Poetin

Poetin heeft "de juiste dingen" gezegd in een gesprek met de Australische premier Tony Abbott, meldt persbureau AFP. Abbott eiste maandagochtend daden in plaats van woorden van Poetin. De twee leiders spraken voor het eerst sinds de vliegramp.

"Hij zei de juiste dingen en nu moet hij hier ook naar handelen," aldus Abbott. "Ik ben niet van plan om dit gesprek te hebben en dan te zeggen: "Nou, dat is leuk, president Poetin zei dat alles goed komt," en me daarbij gewoon neer te leggen. Ik ga er nu voor proberen te zorgen dat deze dingen gaan gebeuren."

De Russische president zei zelf in een videostatement dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de vliegramp, aldus CNN. "Wij hebben vaker voorgesteld om het bloedvergieten te stoppen en rond de tafel te zitten. Wij kunnen met vertrouwen zeggen dat als het vechten in het oosten van Oekraïne niet op 28 juni was hervat, deze tragedie niet had plaatsgevonden," aldus Poetin. 

Abbott reageerde ook boos op de chaotische toestanden in het rampgebied in Oost-Oekraïne. ''Het lijkt meer alsof een tuin wordt opgeruimd dan op een forensisch onderzoek. Dit is compleet onacceptabel.''

Het is de premier vooral een doorn in het oog dat de pro-Russische separatisten nog steeds de dienst uitmaken op de plek waar vlucht MH17 is neergestort. ''Aangezien de door Rusland gesteunde rebellen vrijwel zeker schuld hebben aan het neerhalen van het toestel, is het een beetje alsof criminelen de leiding hebben over een plaats delict'', oordeelde Abbott.

Lichamen

De lichamen van 251 inzittenden van vlucht MH17 zijn inmiddels weggehaald van de rampplek in Oost-Oekraïne. De stoffelijke resten worden mogelijk verplaatst naar havenstad Marioepol, stelde een officiële vertegenwoordiger van de premier van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk maandag volgens het Russische persbureau ITAR-TASS.

De vertegenwoordiger bevestigde dat een groot deel van de lichamen zijn overgebracht naar een treinstation in het plaatsje Torez. Daar is volgens een Oekraïens regeringscomité inmiddels ook een tweede trein met koelwagons gearriveerd. 

Volgens het comité dat onderzoek doet naar de vliegramp staat de eerste trein met aan boord de resten van bijna 200 slachtoffers nog steeds op het station van Torez. ''Terroristen blokkeren de uitgang'', aldus de regeringsvertegenwoordigers.

Volgens een vertegenwoordiger van de premier van de Volksrepubliek Donetsk is het wachten op het ministerie van Rampenbestrijding en internationale experts voor een besluit waar de lichamen naar toe moeten; Marioepol of Charkov.

''Tot dusver wordt aangenomen dat de lichamen worden overgebracht naar Marioepol'', aldus Sergei Kavtaradze. Juist in Charkov hebben Nederlandse experts een coördinatiecentrum opgezet.

Verantwoordelijk

De Verenigde Staten hebben een onderbouwing van de beschuldiging van Rusland gepubliceerd op de website van de Amerikaanse ambassade in Kiev. De pro-Russische separatisten in Oekraïne zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17. 

Zo blijkt volgens de VS uit verschillende bronnen dat de separatisten beschikten over de SA-11, het wapensysteem dat waarschijnlijk is gebruikt om het passagierstoestel neer te halen. Verder is op videobeelden te zien dat een SA-11 vanuit Oekraïne wordt teruggereden naar Rusland.

Op videobeelden die online opdoken zou te zien zijn hoe de lanceerinstallatie tenminste één raket mist. ''Dat wijst erop dat er zeker één lancering is geweest'', concluderen de Amerikanen.

Experts

Nederlandse experts kunnen maandag naar het rampgebied van het neergestorte vliegtuig in Oekraïne. Ook zal Nederland de leiding krijgen over het internationale onderzoek. Dat zei premier Rutte zondag tijdens een persconferentie.

Bij de ramp donderdag overleden alle 298 inzittenden, van wie 193 Nederlanders, toen het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte boven Oost-Oekraïne. Meerdere regeringsleiders gaan ervan uit dat pro-Russische separatisten het toestel hebben neergeschoten.

Boeing

Er zijn nog geen specialisten van Boeing onderweg naar Oost-Oekraïne. Een woordvoerder van de vliegtuigbouwer liet dit weekend weten dat het bedrijf nog niet is gevraagd experts te sturen naar de plek waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort.

Hoewel het bij vliegtuigongelukken gebruikelijk is dat ook de bouwer onderzoekers stuurt, is het volgens deskundigen niet verrassend dat Boeing een afwachtende houding aanneemt.

Volgens luchtvaartconsultant Teal Group is het op dit moment onwaarschijnlijk dat het sturen van onderzoekers iets zal opleveren. ''Er komt geen duidelijkheid tot de rampplek beveiligd is en in handen van verantwoordelijke mensen'', zei onderdirecteur Richard Aboulafia van Teal.

Condoleance

De Nederlandse ambassade in de Thaise hoofdstad Bangkok heeft een condoleanceregister geopend. Hierin kunnen mensen hun medeleven uiten aan de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. 

Het register in Thailand kan vanaf maandag tot en met woensdag ondertekend worden, zo heeft de ambassade maandag laten weten. Het online condoleanceregister op condoleance.nl is maandagochtend al bijna 40.000 keer ondertekend.

Dossier vliegramp Oekraïne | Dit weten we over de vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne