Oekraïne heeft bewijzen dat pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysia Airlines hebben neergeschoten. Volgens de Amerikanen is er bovendien bewijs dat Rusland daarvoor de wapens heeft geleverd.

Dat heeft president Petro Porosjenko zondag gezegd.

''We hebben satellietbeelden van de plaats van waaraf is geschoten en foto's en video's van een raketafweersysteem die van wapentransporten uit Rusland getuigen'', zei de president zondag.

Porosjenko sprak van ''onweerlegbare'' aanwijzingen. ''De terroristen hinderen het onderzoek en hebben de zwarte dozen meegenomen, maar dat zal hen niet redden'', aldus de president.

Beschuldigingen

De Verenigde Staten (VS) hebben zondag de hardste beschuldigingen tot nu toe geuit aan het adres van Rusland over de vliegramp in Oost-Oekraïne.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry stelt dat er overweldigend bewijs is dat Rusland het raketsysteem heeft geleverd waarmee MH17 uit de lucht is geschoten. ''Het is behoorlijk duidelijk dat dit een systeem was dat was overgebracht vanuit Rusland'', aldus Kerry in een interview met CNN.

Hij liet weten dat het bewijs dat op dit moment beschikbaar is ''duidelijk wijst op de separatisten''. Volgens Kerry hebben de VS gesprekken onderschept over het leveren van de luchtdoelraketten aan de separatisten door Rusland.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines was donderdag onderweg van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, toen het neerstortte boven Oekraïens grondgebied dat gecontroleerd wordt door de pro-Russische seperatisten. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden, van wie 193 Nederlanders, om het leven.

Lanceerplaats

De Amerikanen hebben volgens Kerry ook de plaats opgespoord waarvandaan donderdag de raket is afgevuurd. De raket werd afgevuurd vanuit het gebied waar de rebellen de leiding hebben, zei de Amerikaanse president Barack Obama eerder ook al.

Volgens Kerry staat het bovendien vast dat de afgelopen maand een stroom van wapens en een konvooi van ongeveer 150 voertuigen met onder meer militair personeel, raketlanceerinstallaties en artillerie uit Rusland naar het oosten van Oekraïne is gegaan.

Onderbouwing

De Verenigde Staten hebben ook een onderbouwing van de beschuldiging gepubliceerd op de website van de Amerikaanse ambassade in Kiev.

Zo blijkt volgens de VS uit verschillende bronnen dat de separatisten beschikten over de SA-11, het wapensysteem dat waarschijnlijk is gebruikt om het passagierstoestel neer te halen. De regeringstroepen gebruiken die luchtdoelraketten weliswaar ook, maar volgens de Amerikanen was MH17 op het moment van de crash niet binnen het bereik van de Oekraïense luchtverdediging.

Bovendien hebben de separatisten volgens de VS zelf de suggestie gewekt dat ze verantwoordelijk zijn. ''Kort na crash hebben separatisten op sociale media de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van een militair transportvliegtuig'', schrijven de Amerikaanse autoriteiten. Toen bleek dat een burgertoestel was neergeschoten, werden die berichten snel weer verwijderd.

Verder is op videobeelden te zien dat een SA-11 vanuit Oekraïne wordt teruggereden naar Rusland. Op videobeelden die online opdoken zou te zien zijn hoe de lanceerinstallatie tenminste één raket mist. ''Dat wijst erop dat er zeker één lancering is geweest'', concluderen de Amerikanen.

Lichamen

Tegenover nieuwszender NBC liet Kerry zijn afschuw blijken over de manier waarop pro-Russische separatisten met de doden zijn omgegaan.

''Dronken rebellen hebben de lichamen opgestapeld in trucks en van de plek van de ramp weggebracht'', aldus de Amerikaanse minister. ''Wat er is gebeurd is idioot en het is in tegenspraak met alles wat president Vladimir Poetin heeft beloofd''.

Kerry zei zondag ook dat hij hoopt dat Europese landen hun stem verheffen en dat de ramp in Oekraïne ze de ogen opent.

Zondagavond blijkt dat experts van de Verenigde Naties het rampgebied nog niet kunnen betreden, omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. 

Dossier vliegramp Oekraïne | Dit weten we over de vliegramp

Internationale reacties | Politieke reacties