Nederlandse experts kunnen maandag naar het rampgebied van het neergestorte vliegtuig in Oekraïne. Ook zal Nederland de leiding krijgen over het internationale onderzoek.

Dat zegt premier Mark Rutte zondag tijdens een persconferentie.

''Voor het kabinet is er maar één doel en dat is de mensen terugkrijgen'', aldus de premier. Hij zegt wel ''heel bescheiden, heel voorzichtig'' enkele positieve ontwikkelingen te hebben gezien op dit vlak.

Bij de ramp donderdag overleden alle 298 inzittenden, van wie 193 Nederlanders, toen het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte boven Oost-Oekraïne. Meerdere regeringsleiders gaan ervan uit dat pro-Russische seperatisten het toestel hebben neergeschoten.

Vliegtuig

Vanaf Eindhoven is zondagavond even voor 22.00 uur een vliegtuig vertrokken naar de Oekraïense stad Charkov met forensisch experts van de Nationale Politie. Aan boord van de C-130 Hercules is ook behoorlijk wat materieel dat nodig is voor identificatie en repatriatie van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.

Nederland gaat in de Oost-Oekraïense stad Charkov een coördinatiecentrum inrichten voor de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp, maakte minister-president Mark Rutte eerder op zondag bekend. Nederland gaat de internationale coördinatie doen van de identificatie van de slachtoffers. Het team staat onder leiding van Gert Wibbeling. De experts blijven in Oekraïne ''zolang ze nodig zijn''.

De leden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en forensische experts die vrijdag met minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) afreisden naar Kiev zijn inmiddels voorbij Charkov en ''vlakbij'' het rampgebied. Ze kunnen maandagmorgen zo het gebied binnengaan als er toestemming is, aldus de woordvoerder.

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin wil meehelpen zodat de trein met de lichamen van slachtoffers van MH17 kan vertrekken. Dat heeft hij zondagavond in een telefonisch gesprek aan Rutte laten weten, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Bijna tweehonderd geborgen lichamen van de vliegramp liggen in een trein met koelinstallaties op het station van het plaatsje Torez, maar de separatisten daar houden vooralsnog de trein tegen. Het was het derde gesprek tussen Poetin en Rutte sinds vrijdag.

Ook zegde Poetin zijn ''volledige medewerking'' toe om de zwarte dozen van het toestel van Malaysia Airlines in onafhankelijke handen te krijgen. De rebellen zeggen beide zwarte dozen in bezit te hebben. Ze zouden in Donetsk zijn.

Toegang

Verder bespraken beide leiders volgens de RVD nog een aantal zaken die in het telefoongesprek van zaterdag ook al aan de orde waren gekomen, zoals de onmiddellijke en onbelemmerde toegang tot het rampgebied. 

Over het gesprek wilde de RVD verder geen mededelingen doen. Zaterdag had Rutte naar eigen zeggen een ''zeer intens en persoonlijk'' telefoongesprek met Poetin. Daarin drong hij aan dat Poetin zijn invloed op de separatisten in Oost-Oekraïne zou aanwenden.

''De kans verloopt om snel aan de wereld te laten zien dat het hem menens is om te helpen'', zei Rutte toen na het gesprek.

Ook was er al twee keer briefcontact. Vrijdag stuurde Poetin het kabinet een brief met onder meer condoleances. Een dag later kreeg Poetin een schrijven van Rutte waarin hij de president vroeg om te helpen bij het toegang verlenen van internationale onderzoekers tot het rampgebied.

Verenigde Naties

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is zondag op weg naar New York voor overleg met de Verenigde Naties en leden van de VN-Veiligheidsraad. 

Timmermans probeert maandag in New York de internationale coalitie verder uit te bouwen die zich sterk maakt voor de spoedige berging van de lichamen en om de onderste steen boven te krijgen.

Dinsdag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 lidstaten van de Europese Unie bijeen.

De minister-president ziet geen rol weggelegd voor de NAVO bij het veiligstellen van het gebied in Oekraïne waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort. Het is voor het kabinet geen overweging om met militaire middelen het rampgebied veilig te stellen. 

Merkel

Eerder op de dag sprak Rutte met de Duitse bonskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron.

Al deze gesprekken hebben volgens hem ''als doel bij te dragen aan onze hoofdprioriteit, namelijk druk te zetten op alle partijen om de lichamen terug te krijgen''.

Bijeenkomst

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn maandag bij een besloten bijeenkomst voor nabestaanden van de slachtoffers.

Ook Rutte zelf en enkele ministers en staatssecretarissen zullen er zijn. Net als vertegenwoordigers van Slachtofferhulp Nederland en familierechercheurs.

Dossier vliegramp Oekraïne | Dit weten we over de vliegramp

Internationale reacties | Politieke reacties