De pro-Russische separatisten hebben alle 196 lichamen die nog op de plaats van de vliegtuigcrash lagen, verplaatst naar een onbekende locatie. Dat meldt de Oekraïense regering.

Zondagochtend zagen AP-verslaggevers geen lichamen meer liggen op de plaats van de crash. Ook waren er geen rebellen meer aanwezig. Hulpdiensten zijn nog wel ter plaatse, maar zoeken alleen nog naar lichaamsdelen.

Na het weghalen van de lichamen tussen de brokstukken moesten de hulpmedewerkers de lijken afgeven. Opstandelingen laadden de stoffelijke overschotten in trucks en reden hiermee weg naar een onbekende locatie. 

Hulpmedewerker Aleksander Piljoesjni zei dat hij en zijn collega's geen keuze hadden bij het afgeven van de stoffelijke overschotten. "Zij zijn bewapend en wij niet." Hulpdiensten konden niet verklaren wat er gebeurd is met de 102 overige lichamen.

Er wordt in een groot gebied gezocht naar wrakstukken, lichamen, eigendommen van de slachtoffers en naar andere spullen. Het zoekgebied is uitgebreid van 25 naar 34 vierkante kilometer. Ook duikers zijn ingezet, om in een meer te zoeken.

Treinstation

Persbureau Reuters meldt op basis van spoormedewerkers dat de lichamen in de nacht van zaterdag op zondag naar een station zijn gebracht in de Oost-Oekraïense plaats Torez. De stoffelijke overschotten liggen in vier wagons. Volgens hem is niet bekend waar de lijkenzakken naartoe worden gebracht.

De separatisten daar houden vooralsnog de trein tegen. Het is niet bekend wanneer de trein kan vertrekken en waar de trein naartoe gaat. Mogelijk worden de lichamen overgedragen aan de Oekraïense autoriteiten. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman zondag gezegd op een persconferentie in Kiev.

In de trein liggen volgens Groisman ''192 lichamen en acht lichaamsdelen''. De trein is volgens hem verzegeld.

Waarnemers van de OVSE hebben de wagons gecontroleerd, in het bijzijn van gewapende rebellen. Volgens Alexander Hug van de OVSE kon zijn team niet zien hoeveel lijkzakken er in de wagons lagen. Volgens de OVSE beschikte het team daarvoor niet over het juiste materiaal, schrijft de Britse krant The Guardian

Torez ligt in de regio Donetsk op vijftien kilometer van de plaats waar het toestel van Malaysia Airlines drie dagen geleden neerstortte.

Bekijk beelden:

Bekijk een reactie van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken):

Zwarte dozen

De Oost-Oekraïense separatisten claimen dat ze de zwarte dozen van het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines in handen hebben. ''Enkele voorwerpen, waarschijnlijk de zwarte dozen, zijn gevonden en naar Donetsk gebracht. Ze zijn onder onze controle'', zei 'rebellenpremier' Aleksandr Borodaj zondag tegen journalisten.

Borodaj erkende dat er onder de separatisten ''geen specialisten zijn die kunnen aanduiden hoe zwarte dozen eruitzien, maar wij hebben enkele technische voorwerpen naar Donetsk gebracht die de zwarte dozen van het vliegtuig zouden kunnen zijn'', aldus Borodaj.

Sinds de vliegramp is onduidelijk waar de zwarte dozen zijn. Reddingswerkers zouden de twee recorders donderdag en vrijdag hebben gevonden, maar dat werd vervolgens tegengesproken door Oekraïne. Zaterdag zei Borodaj dat het zelfs niet duidelijk is waar de zwarte dozen zijn.

Rusland

De Britse premier David Cameron schrijft in een artikel in de Britse krant The Sunday Times dat Europa te weinig tegen Rusland doet. Cameron wil dat Moskou de separatisten in Oekraïne niet langer steunt. ''Als president Poetin zijn omgang met Oekraïne niet verandert, moeten Europa en het Westen onze omgang met Rusland veranderen'', vindt Cameron.

Cameron noemt geen namen, maar schrijft dat hij ''de terughoudendheid aan het werk zag'' bij een top van Europese regeringsleiders woensdag. ''Elegante woorden en mooie verklaringen zijn geen vervanger voor echte actie'', aldus de Britse premier. Hij benadrukt dat hij geen militair ingrijpen wil ''maar het is tijd om onze macht, onze invloed en onze middelen te laten gelden''.

Volgens Cameron kan Europa wel zijn economie gebruiken om Rusland pijn te doen. ''Onze economieën zijn sterk en worden sterker. En toch doen we soms alsof wij Rusland meer nodig hebben dan dat Rusland de Europese markten, Europees kapitaal, onze kennis en technologische expertise nodig heeft.''

De Britse premier eist dat onderzoekers direct bij de plek kunnen komen waar donderdag het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. De rampplek mag niet worden geschonden. ''De stoffelijke overschotten moeten worden geïdentificeerd, ze moeten met respect en waardigheid worden behandeld en ze moeten worden overgedragen aan de families.''

Het vliegtuig van Malaysia Airlines stortte donderdag neer. Kiev en de rebellen geven elkaar de schuld van het neerhalen van het toestel. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

Dossier vliegramp Oekraïne | Dit weten we over de vliegramp | Liveblog (gesloten)

Internationale reacties | Politieke reacties