Oekraïne zegt over "overtuigend bewijs" te beschikken dat Rusland een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij het neerschieten van het Malaysia Airlines-vliegtuig boven Oekraïne, waardoor 298 mensen zijn omgekomen.

Dat heeft het Oekraïense hoofd van de contraspionagedienst zaterdag gezegd.

Volgens Vitali Najda heeft Kiev bewijs dat drie zogeheten BUK-raketsystemen Oekraïne waren binnengekomen vanuit Rusland, samen met een driekoppige bemanning.

''We hebben overtuigend bewijs dat deze terreurdaad is gepleegd met hulp van Rusland. We weten nu zeker dat de bemanning van het raketsysteem bestond uit inwoners van Rusland’’, aldus Najda op een persconferentie in Kiev.

Volgens Najda zijn de drie raketsystemen inmiddels terugverplaatst naar Rusland. Hij liet beelden zien van de systemen op verschillende locaties. Najda riep Rusland op de namen van de bemanningsleden bekend te maken, zodat ze kunnen worden ondervraagd.

Bekijk beelden:

Ramp

Bij de vliegramp kwamen donderdag 298 mensen om. 193 slachtoffers waren Nederlands. De Boeing 777 stortte neer boven een gebied waar het regeringsleger van Oekraïne en pro-Russische separatisten elkaar bevechten. 

Verschillende regeringen, onder wie Nederland en de Verenigde Staten, hebben gesteld ervan uit te gaan dat het vliegtuig met een luchtdoelraket is neergeschoten.

Toegang

De Maleisische minister van Buitenlandse Zaken Anifah Aman reist zondag naar Oekraïne. Maleisië wil dat onderzoekers veilig toegang krijgen tot de plaats waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort.

Aman spreekt onder meer met de Oekraïense president Petro Porosjenko. Zaterdag is de Maleisische minister Liow Tiong Lai van Transport al naar Kiev vertrokken. Hij zal daar met zijn Oekraïense ambtgenoot spreken.

De Maleisische premier Najib Razak eist de zwarte dozen van vlucht MH17 op. Hij zei dat die eigendom zijn van zijn land. Het is niet duidelijk waar de zwarte dozen zijn gebleven.

Bezorgd

De Verenigde Staten zijn ''erg bezorgd'' over de vermeende misstanden op de plaats waar vlucht MH17 is neergestort in Oekraïne. 

Dat zei de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) in een gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov, maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

Kerry uitte zijn zorgen over verslagen dat lichamen en onderdelen van het vliegtuig zijn weggehaald van de rampplek. De minister benadrukte verder dat onderzoekers volledige toegang moeten krijgen tot het gebied. Washington vindt dat het Kremlin meer druk moet uitoefenen op de pro-Russische separatisten die de scepter zwaaien in het gebied.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vond ook Lavrov dat onderzoekers het gebied moeten kunnen betreden. De ministers zouden het verder eens zijn over het feit dat al het bewijs moet worden overgedragen aan internationale onderzoekers.

Rutte

Poetin heeft zaterdag ''opnieuw toegezegd alles te doen'' in een telefoongesprek met Rutte. Volgens Rutte was het gesprek ''zeer intens en persoonlijk'' omdat ''ik denk dat het hele land ten einde raad is'' omdat de lichamen nog niet zijn geborgen en in de ''vreselijke hitte'' liggen.

Eerder op de dag had hij er bij de Russische president al schriftelijk op aangedrongen zijn invloed aan te wenden om ervoor te zorgen dat de pro-Russisische milities de onderzoekers en identificatie-experts vrije toegang geven tot het rampgebied.

De onderzoekers moeten ongehinderd hun werk kunnen doen en het weghalen van de slachtoffers moet zo snel mogelijk plaatsvinden, aldus Rutte. ''Iedereen die daaraan niet direct en volledig meewerkt, laadt een zeer ernstige verdenking op zich'', zei hij.

Maar of de experts ook ongehinderd aan de slag kunnen gaan, weet Rutte ook niet zeker. Hij zei ''hoop'' te hebben dat het lukt, ''maar er is geen zekerheid''.

Dossier vliegramp Oekraïne | Dit weten we over de vliegramp | Liveblog (gesloten)

Hoe werkt de identificatie van slachtoffers? | Internationale reacties | Politieke reacties

Vliegramp Oekraïne

Nieuwe evaluaties van Amerikaanse inlichtingendiensten wijzen aan dat Moskou waarschijnlijk pro-Russische separatisten in het Oosten van Oekraïne heeft voorzien van geavanceerde luchtafweersystemen in de afgelopen dagen. © ANP
De inlichtingendiensten denken ook dat de systemen weer naar Rusland zijn overgebracht na de vliegramp. © ANP
De Verenigde Staten zijn ''erg bezorgd'' over de vermeende misstanden op de plaats waar vlucht MH17 is neergestort in Oekraïne. © ANP
"Ik ben geschokt over de beelden van volstrekt respectloos gedrag op de rampplek van de MH17 in Oekraïne." Dat heeft premier Mark Rutte zaterdag om 18.00 uur in een persconferentie gezegd. © ANP
"Absoluut urgent is nu de snelle repatriatie van Nederlandse slachtoffers." De premier noemt het "rotzooien van de pro-Russische rebellen met herkenbare en persoonlijke spullen op de rampplek ronduit walgelijk". © ANP
Tientallen lichamen van de slachtoffers zouden door rebellen met vrachtwagens zijn weggehaald. De rebellen stellen 'om hygiënische redenen'. De lichamen zouden 'in aanwezigheid van OVSE-waarnemers' naar de stad Donetsk zijn gebracht. De OVSE heeft daar zelf geen melding van gemaakt. © ANP
Timmermans zei dat het zijn 'eerste prioriteit' is om de lichamen van de 193 Nederlandse slachtoffers naar huis te brengen. 'De families willen hun familieleden begraven', zei hij. © ANP
Timmermans is in de Oekraïne om er zeker van te zijn dat het onderzoek naar de vliegramp goed verloopt. © ANP
Timmermans overlegt zaterdag met de Oekraïense premier Arseniy Yatsenyuk over het onderzoek. © ANP
Een gewapende pro-Russische separatist probeert zaterdag journalisten weg te houden van de rampplek. © AFP
Oekraïense reddingsdiensten hebben zaterdag inmiddels 186 lichamen gevonden in het gebied. © AFP
De reddingsdiensten hebben zo'n 18 vierkante kilometer doorzocht. © AFP
Het totale gebied waarover de brokstukken en lichamen liggen verspreid, bedraagt ongeveer 25 vierkante kilometer. © AFP
Tijdens een persconferentie laat de Maleisische minister Liow Tiong Lai van Transport zaterdag weten dat Malaysia Airlines de volledige passagierslijst later op de dag op haar website zal zetten. © AFP
Vrijdagmiddag werden nog medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gehinderd toen ze bij het gecrashte toestel wilden kijken. © ANP
Ze werden op afstand gehouden van de brokstukken en de slachtoffers. Toen iemand wel verder wilde lopen, werd er een waarschuwingsschot gelost door een pro-Russische separatist. © ANP
Medewerkers van de OVSE zijn vrijdag aangekomen op de plek van de ramp. © AFP
Een commandant van de rebellen houdt een knuffel van een slachtoffer die tussen de wrakstukken lag omhoog. © ANP
Een stok met een wit doek markeert de plek waar een dode is gevonden. © AFP
Mensen leggen bloemen neer bij de Nederlandse ambassade in Kiev. © AFP
De vlag van Malaysia Airlines hangt zaterdag halfstok in Kuala Lumpur. © AFP
Nabestaanden leggen bloemen op Schiphol neer. © AFP
Rozen liggen op de plek van de vliegramp. © AFP