Een verslaggeefster van de Russische omroep Russia Today (RT) heeft vrijdag ontslag genomen vanwege de berichtgeving van de zender over de ramp met het toestel van Malaysia Airlines.

Dat meldt Press Gazette

Sara Firth was vijf jaar werkzaam voor RT, een zender die door de Russische regering wordt gefinancieerd. Ze had Londen als standplaats. 

De berichtgeving over de ramp was voor Firth "de druppel die de emmer deed overlopen". RT wordt door westerse journalisten bekritiseerd omdat de omroep in de berichtgeving over de vliegramp de suggestie wekt dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de ramp en daarmee het standpunt van de Russische regering uitdraagt. 

"Het is de omvang van de minachting voor feiten die me het meest dwarszit", aldus Firth volgens Press Gazette. Toen ze donderdag na de ramp de redactie van RT betrad en zag hoe de zender opnieuw een persoon interviewde die Oekraïne beschuldigde van de ramp, besloot ze ontslag te nemen. 

Volgens Firth staat het beschuldigen van Oekraïne, of het beschuldigen van iedereen behalve Rusland, in de stijlgids van RT. "Het is eng dat het de oprechte koers van RT is om een verhaal op die manier te brengen, en je moet erin geloven om binnen de omroep te slagen."